"Gebrek aan vertrouwen is grootste probleem ziekenhuis"

LELYSTAD • Di 16 juli 2019 | 6:30 • Dinsdag 16 juli 2019 | 6:30

In Flevoland heerst een groot gebrek aan vertrouwen in alles wat met het ziekenhuis in Lelystad te maken heeft. Stichting Behoud Ziekenhuis Lelystad maakt dat op uit de vele reacties op sociale media. "Mensen zijn verbijsterd en nog steeds in shock na het faillissement. Ze missen een toegankelijk ziekenhuis waar ze 24 uur per dag terecht kunnen. Ze zijn echt bang en bezorgd", constateert Hermien Roddenhof van de stichting.

Er bestaat volgens Roddenhof vooral een gebrek aan vertrouwen in de overheid. "Men voelt zich enorm in de steek gelaten doordat het faillissement überhaupt heeft kunnen gebeuren en dat de situatie heeft kunnen ontstaan waarin ze nu zitten."

"Als je het vertrouwen van de bevolking wilt hebben, is dit zo'n slecht signaal"

— Hermien Roddenhof, Stichting Behoud Ziekenhuis Lelystad

Afgelopen vrijdag kwam het rapport van zorgverkenner Bas Leerink naar buiten, waarin hij de Tweede Kamer adviseert om de spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad niet te heropenen. Stichting Behoud Ziekenhuis Lelystad was niet verrast door dit advies. "We hebben bij allerlei overleggen aan tafel gezeten, dus we hebben gezien welke kant het op zou gaan. Maar we zijn er niet blij mee natuurlijk, want Flevoland heeft meer nodig dan wat er nu is."

Verbeteren spoedzorg
Het rapport van Leerink biedt volgens Roddenhof openingen om de zorgsituatie in Flevoland verder te verbeteren. "Het is nog geen gelopen race. In het najaar wordt het in de Tweede Kamer besproken. Acute verloskunde is een heikel punt, dat is niet zomaar te realiseren. Maar de spoedzorg moet beter worden dan wat het nu is, dit is onvoldoende. We zetten met z'n allen nu in op meer", zegt Roddenhof.

Curatoren vergroten wantrouwen
Ook werd afgelopen vrijdag duidelijk dat de curatoren weigeren documenten te delen met de commissie die onderzoek doet naar het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen. Hierdoor kan de commissie haar werk niet goed uitvoeren. Opnieuw een zaak waardoor het wantrouwen alleen maar groter wordt, vindt de Stichting Behoud Ziekenhuis Lelystad.

"Het was een echte klap toen we hoorden dat de curatoren die het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen hebben afgehandeld, niet willen meewerken aan een onderzoek naar dat faillissement. Minister Bruins zou meer druk mogen uitoefenen op deze curatoren om gegevens vrij te geven. Op deze manier lijkt het heel erg of de curatoren iets te verbergen hebben. Als je het vertrouwen van de bevolking wilt hebben, is dit zo'n slecht signaal", aldus Roddenhof.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel