"Gebrek aan vertrouwen is grootste probleem ziekenhuis"

LELYSTAD • Di 16 juli 2019 | 6:30 • Dinsdag 16 juli 2019 | 6:30

In Flevoland heerst een groot gebrek aan vertrouwen in alles wat met het ziekenhuis in Lelystad te maken heeft. Stichting Behoud Ziekenhuis Lelystad maakt dat op uit de vele reacties op sociale media. "Mensen zijn verbijsterd en nog steeds in shock na het faillissement. Ze missen een toegankelijk ziekenhuis waar ze 24 uur per dag terecht kunnen. Ze zijn echt bang en bezorgd", constateert Hermien Roddenhof van de stichting.

Er bestaat volgens Roddenhof vooral een gebrek aan vertrouwen in de overheid. "Men voelt zich enorm in de steek gelaten doordat het faillissement überhaupt heeft kunnen gebeuren en dat de situatie heeft kunnen ontstaan waarin ze nu zitten."

"Als je het vertrouwen van de bevolking wilt hebben, is dit zo'n slecht signaal"

— Hermien Roddenhof, Stichting Behoud Ziekenhuis Lelystad

Afgelopen vrijdag kwam het rapport van zorgverkenner Bas Leerink naar buiten, waarin hij de Tweede Kamer adviseert om de spoedeisende hulp en acute verloskunde in Lelystad niet te heropenen. Stichting Behoud Ziekenhuis Lelystad was niet verrast door dit advies. "We hebben bij allerlei overleggen aan tafel gezeten, dus we hebben gezien welke kant het op zou gaan. Maar we zijn er niet blij mee natuurlijk, want Flevoland heeft meer nodig dan wat er nu is."

Verbeteren spoedzorg
Het rapport van Leerink biedt volgens Roddenhof openingen om de zorgsituatie in Flevoland verder te verbeteren. "Het is nog geen gelopen race. In het najaar wordt het in de Tweede Kamer besproken. Acute verloskunde is een heikel punt, dat is niet zomaar te realiseren. Maar de spoedzorg moet beter worden dan wat het nu is, dit is onvoldoende. We zetten met z'n allen nu in op meer", zegt Roddenhof.

Curatoren vergroten wantrouwen
Ook werd afgelopen vrijdag duidelijk dat de curatoren weigeren documenten te delen met de commissie die onderzoek doet naar het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen. Hierdoor kan de commissie haar werk niet goed uitvoeren. Opnieuw een zaak waardoor het wantrouwen alleen maar groter wordt, vindt de Stichting Behoud Ziekenhuis Lelystad.

"Het was een echte klap toen we hoorden dat de curatoren die het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen hebben afgehandeld, niet willen meewerken aan een onderzoek naar dat faillissement. Minister Bruins zou meer druk mogen uitoefenen op deze curatoren om gegevens vrij te geven. Op deze manier lijkt het heel erg of de curatoren iets te verbergen hebben. Als je het vertrouwen van de bevolking wilt hebben, is dit zo'n slecht signaal", aldus Roddenhof.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (27)

 • Bert

    Wo 17 juli Woensdag 17 juli

  Wanneer je zo’n situatie hebt, st Jansdal neemt over. Dan kan het niet zo zijn dat je alleen naar Lelystad kijkt. Je zou de optie om de spoedeisende hulp van Harderwijk naar Lelystad te verhuizen ook moeten onderzoeken. Je zou alle zorg moeten herschikken. St.Jansdal lijkt er alles aan te doen om de zelfstandige klinieken kapot te maken. Het belang van de patiënten wordt uit het oog verloren. Gek he dat er wantrouwen ontstaat.

  reageer
 • Pinokkio

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Almere heeft nog miljoenen te goed van het zilveren kruis maar deze willen (nog) niet uitkeren ivm de onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst...zo is Harderwijk in het bezit gekomen van Lelystad met medewerking van de curators...

  reageer
 • Jeroen

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Te veel negativiteit van de Lely-stedelingen, dat is het probleem.

  reageer
 • Jaap

    Wo 17 juli Woensdag 17 juli

  Eerder veel realiteit! Na tientallen jaren van 1001 proefballonnetjes en diverse mega flaters door de pluchezitters.

 • Rob

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Het valt mij op dat de laatste tijd steeds meer ambulances van Lelystad wegrijden in plaats van naar het centrum waar ons ziekenhuis stond.

  reageer
 • Henk

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  De onderste steen moet boven: de rol van Zilveren kruis in zowel het faillissement als de keuze voor St Jansdal, de rol van de curatoren en de onmacht van de minister. Parlementaire enquête waardig. En zo niet, dan maar via klokkenluiders. Follow the Money??

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dirk

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Weinig tot geen vertrouwen?!?
  Tja, wat wil je, als je een top SEH-team en de andere vertrouwde artsen de deur wijst.
  Het zijn niet zozeer de "nieuwe" artsen, die het vertrouwen niet zomaar verkrijgen, maar veeleer de organisatie erachter, die vooral berekende kosten als zorg lijkt te hebben en niet de zorg behoevende mens.

  reageer
 • Jan

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  He lekker, ik kan niet wachten totdat Omroep Flevoland weer iets negatiefs weet te plaatsen, over ziekenhuis, vliegveld of Oostvaardersplassen. Heerlijk al die, altijd dezelfde, reacties en Omroep Flevoland maakt er weer een dossier van. Genieten elke keer!

  reageer
 • Jaap

    Wo 17 juli Woensdag 17 juli

  Precies, Jan! Als het niet in je straatje valt.... ( je hoeft het niet te lezen!)

 • Jammer

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  We moesten beslissen of mam opgenomen zou worden. Toen bleek dat dichtstbijzijnde Leeuwarden was ( we wonen in Lelystad). Na veel overleg het nog maar een nachtje aangezien dan. Volgende dag was de keuze leven of dood. Uiteraard voor t eerste gekozen...inmiddels is ze er niet meer. Ik kan mij ook niet voorstellen dat er niet meer mensen zijn overleden die toch nét iets langer het maar even aankijken....heeft de zorgverzekeraar toch nog wat meer profijt hiervan gekregen.

  reageer
 • Erik

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Stem dan ook links i.p.v. de rechtse knakkers of populisten die alleen maar roepen wat de mensen willen horen...

  reageer
 • Polderlady

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Ik heb 10 jaar geleden HORROR meegemaakt in Hatderwijk. Bij het minste wat er nu fout gaat stap ik over naar Almere

  reageer
 • Ben

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Mensen moeten eens stoppen met al dat gejammer. In de tijd dat het MCZ nog open was hoorde ik regelmatig dat mensen liever naar een ander ziekenhuis gingen op basis van een slechte ervaring met slechts 1 persoon. Regelmatig hoor je dan ook nog eens dat dit ze niet persoonlijk is overkomen, maar dat het een ervaring was van de dochter van een vriendin van de buurvrouw.... of zoiets....

  Gaan patiënten weg, dan heb je als ziekenhuis niet genoeg inkomsten en gaat het dus dicht. Dat is geen hogere wiskunde, toch?!

  reageer
 • Karl

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Zo gaat het hier al maanden, erger me er dood aan. Het is een kleine minderheid die het hardst loopt te schreeuwen, zoals het altijd gaat. Ik ken gelukkig ook een heleboel mensen die de afgelopen maanden in het Sint Jansdal zijn geweest en die daar erg tevreden over waren. Dat is mijn beeld en dat houd ik vast. En natuurlijk baal ik ook van het sluiten van de SEH. Maar daarover is het Sint Jansdal vanaf het allereerste begin zeer duidelijk geweest dat het ook niet meer terug gaat komen. De politiek is hier aan zet om de regels aan te passen zodat er ook een minder opgetuigde SEH misschien in de toekomst mogelijk is.

 • Verdrietig

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Ook wij hebben het meegemaakt gekibbel over waar er een ambulance vandaan moet komen om iemand van dronten naar amsterdam te brengen. In lelystad waren ze op de hoogte van de ziekte van ons fam. lid en wisten wat ze moesten. Nu heeft het uiteindelijk 2 uur geduurd om haar in de VU tekrijgen. Lelystad was het tussenstation voor haar om haar bij een aanval te kunnen helpen, wat nou NIET NODIG EEN EZH. Ze zijn gek daar in de politiek mogen er wel eens meer voor hun burgers zijn. Voor haar is het te laat en blijft de vraag of dat mede door die eikels komt.

  reageer
 • Polderlady

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Heel veel sterkte

 • Poldermens

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Mede mogelijk gemaakt door de heren Winter en De Boer. Die zelfs niet schromen om via investeerder Zadelhof de boel in Amsterdam nog verder leeg te melken.
  Curatoren hebben maar 2 opdrachten. Met stip bovenaan staan de belangen van de schuldeisers en pas op de tweede plaats die van patiënten. Die patiënten kunnen elders terecht dus aan die opdracht is voldaan. (Of dat in onze ogen voldoende is, dat is de vraag, maar sec hebben ze aan die opdracht voldaan) En de belangrijkste opdracht, zorgen voor de schuldeisers houdt ook in dat ze niet alle gegevens zomaar delen. Dat is frustrerend, maar wel hun goed recht. In Amsterdam rond het Slotervaart heeft de rechter duidelijk deze uitspraak gedaan.
  En weet je, ik ben er van overtuigd dat de heren W en DB niet de énige rupsjes Nooitgenoeg zijn in de wereld die zorg heet. Als ik toch zie hoe sommigen grof geld verdienen aan de kwetsbaarheid van anderen...ten hemel schreiend!

  reageer
 • Overheid

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  3 x faillissement in 30 jaar, dan krijg je geen vertrouwen van de Overheid

  reageer
 • Jan

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Misschien dat dit te voorkomen is? Misschien dat de Overheid haar controlerende taken moet uitvoeren!

 • Vladimir

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Het ingraven was al begonnen. Als de hoge heren nou eens eerlijk zijn over onze basale levensbehoeften, maar nee niemand durft hier zijn vingers aan te branden. Ze hebben gewoon scheit aan ons maar dat durven ze niet te zeggen.
  Opzouten met die zorgmaffia !

  reageer
 • Jan

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Wanneer zou de Nederlandse en Flevolandse bevolking zich eens gaan realiseren dat dit de schadelijke consequenties zijn van de doorgevoerde marktwerking in de zorg. Als het aan de VVD (toenmalig minister Schippers) had gelegen was deze nog verder doorgeschoten en was winst maken in de zorg ook bespreekbaar. De gezondheid van mensen is geen koopwaar. Als mensen nu lopen te klagen over “de overheid” maak dan de volgende keer een betere keuze in het stemhokje.

  reageer
 • L

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Jan dit is al 100 miljoen keer geroepen vanaf het moment dat het een vage suggestie was tijdens een verkiezingscampagne. Kom met iets nieuws en hou op met papegaaitje spelen.

 • Frank41

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Ach, nu zijn ze verbaast dat er geen vertrouwen is.!! Vanaf het begin van het faillissement hebben ze aan alle kanten de boel gemanipuleerd en bedonderd. Wantrouwen ontstaat uit negatieve ervaring, dus ga eens na waar de negatieve ervaringen zijn ontstaan.

  reageer
 • RobB

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Overheid heeft ons belazerd

  reageer
 • Dennis

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Heel simpel een Wob procedure beginnen tegen de staat en dan krijg je vast puzzel stukjes te zien waar je verder mee kan rechercheren als journalist

  reageer
 • OM

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  MC had nog geld tegoed van zilverenkruis. Curatoren iets te verbergen! Lijkt me wel. MC te vrije jongens die een luis in de pels waren van de zorgeverzekeraar. Dat mag niet bekend worden!

  reageer
 • Inwoonster

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Plus Sint Jansdal heeft 27 miljoen gehad om mcZuiderzee over te nemen. Gek hè die "niet rode" cijfers........

 • West

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Het heeft er alle schijn van dat het faillissement een van tevoren opgezet, een voorgekookt plan was. Het niet meewerken aan openheid van zaken door de curatoren versterkt deze gedachte alleen maar.

  reageer
 • Ria

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Natuurlijk zijn wij alle vertrouwen kwijt.
  Vooral in de politiek.
  De 2e kamer ziet een SEH en Verloskunde in Lelystad niet zitten.
  Ha,ha mag ik even lachen?
  Als ik op tv naar wat voor debat kijk zitten er maar een paar mensen ongeveer van iedere partij een paar met kennis van het te behanderen onderwerp.
  En de meerderheid is van de regering, met mensen die durven beweren dat een ziekenhuis "maar een hoop stenen"zijn.
  Logisch dat daar een meerderheid uit komt die tegen is want dat is hun minister ook want dat kost geld.
  En wij arme Lelystedelingen komen in de schulden door de reiskosten die wij onnodig moeten maken.
  Even een klein voorbeeld wat ons 2 weken geleden is overkomen.
  Mijn man heeft huidkanker op zij hoofd, is daar in Lelystad poliklinisch aan geopereerd op woensdag.
  Krijgt de boodschap mee van als u koorts krijgt direct bellen.
  Vrijdagmorgen koorts.
  Dus ik bel en krijg als andwoord "we hebben vandaag niemand in huis, en ook niet in Harderwijk, u mag u om half 12 in Zwolle laten zien.
  Maar hoe kom ik daar?
  Dan neemt u maar een taxi.
  Ik helemaal in de stress.
  Verzekering gebeld vergoed het niet.
  Stress,stress.

  reageer
 • BBB

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  @Ria,
  Dit is een stuitende reactie van St Jansziekenhuis. Goed van U om dit bericht hier te plaatsen. Zo kunnen mensen die een ziekenhuis nodig hebben nog een betere keuze maken.
  Over vertrouwen opwekken gesproken....
  Zo'n ontactische dame aan de telefoon is ook niet bevorderend om gerust gesteld te worden. Binnenshuis had ze naar mijn idee best naar een creatievere mogelijkheid kunnen zoeken.
  Onzeker zijn ze, dat is de hoofdreden, en als je iets van vertrouwen wilt wekken bij patienten moet je natuurlijk zelf vermijden die onzekerheid uitstralen.
  P.S. Het eerste wat een arts mij vertelde toen ik kwam voor de uitslag van een onderzoek.
  "Goedemorgen, ja, ik ben erg moe, heb hele nacht moeten opereren".
  Oh zei ik, dan is het waarschijnlijk de bedoeling dat ik u nu wat energie ga geven zodat u weer verder kunt, want dat maak ik vaker mee als men mijn zieke lichaam met mijn stralende verschijning ziet!
  Het gaat om de MENS te zien, in beeld te krijgen!
  Lelystad komt er nu achter dat er enorm veel mensen zijn, veelal de eerste bewoners van dit gebied die aan de beurt zijn behandeld te worden voor allerlei menselijkerwijs ontstane of opgedane slijtageprocessen en de daaruit volgende ziektes op allerlei fronten.
  Ik vermoed dat vooral die groep is die zich te kort gedaan voelt.

 • Johanneke

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Wiebe is pas aftrekbaar boven een aantal km geldt niet voor één of twee keer naar Zwolle dus ja mensen komen hierdoor in de problemen

 • Wiebe

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Kosten aftrekbaar van de belasting. En verder....iedereen wil een volledig uitgerust ziekenhuis op iedere straathoek, want je weet maar nooit. Maar niemand wil dat betalen. Het is van tweeen een natuurlijk.

 • EL

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  En die paar die er zitten zitten altijd op hun telefoon te kijken
  Hoezo vertrouwen hebben te triest voor woorden 😢😠😠

 • Jaap

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Welke onderzoeksjournalist durft in deze beerput te duiken?

  reageer
 • Johannes

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Geen enkele, de regering wil dit voorkomen dat het verder wordt onderzocht

 • Iwan

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Het lijkt niet of de curatoren wat te verbergen hebben. Ze verbergen echt iets: een dubieus dealtje tussen ACHMEA en St Jansdal.

  reageer
 • Diederik

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Dictaten van bijvoorbeeld Zilveren Kruis werken als een rode lap op een stier. Waarom heeft Almere geen kans gekregenet miljoenen euro's zoals het Jammerdal. Wat waren ze snel met de namen op het gebouw. Slechte optie.

  reageer
 • Lelie

    Za 20 juli Zaterdag 20 juli

  Almere heeft zelf onlangs bekend gemaakt dat zij het niet aandurfden. Ze hadden dus alle kans, maar wilden zelf niet...

 • Henk

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Corruptie alom.

  reageer
 • J.j.

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Volgens mij is er genoeg te verbergen. Allemaal doorgestoken kaart. Het is toch vreselijk als je met de ambulance mee moet en er gezocht moet worden naar een plekje. En dan lig je op de 1ste hulp en als je dan moet blijven is het maar afwachten of in dat ziekenhuis wel plaats is.

  reageer
 • KC

    Di 16 juli Dinsdag 16 juli

  Helemaal juist. Er wordt hier een pokerspelletje gespeeld, waarbij een paar grote spelers aan tafel zitten. Dat zijn het St Jansdal, ziektekostenverzekeraars, minister Bruins, curatoren en patiënten. Daarbij zijn de patiënten de grote verliezers, want die hebben niet voldoende fiches om een 24/7 uur SEH, acute verloskunde, beddenhuis, e.d. te bewerkstelligen. Hoeveel doden moeten er nog vallen door dit gepoker.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert