'Grote nadelen aan storten van afval'

LELYSTAD • Di 30 juli 2019 | 5:10 • Dinsdag 30 juli 2019 | 5:10

'Aan het opslaan van afval kleven grote nadelen en afvalbranden liggen op de loer.' Dat zegt Fons Potters van de Vereniging Afvalbedrijven. De situatie waarbij Amsterdams afval in Lelystad wordt gestort moet volgens Potters dan ook niet te lang duren.

Door problemen bij het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) kan daar geen vuil worden verbrand. Ook andere ovens in Nederland zitten aan hun maximale capaciteit. Daarom wordt bedrijfsafval, dat normaal gesproken wordt verbrand, nu gestort op het terrein van Afvalzorg aan de Zeeasterweg bij Lelystad. Het vuil blijft daar definitief liggen. Het gaat in totaal om maximaal 6000 ton. Deze week wordt er zo'n 1000 ton naar de stortplaats gebracht. In de weken daarna maximaal 400 ton per week.

De provincie Flevoland heeft voor het storten tot uiterlijk 1 november een ontheffing verleend. Zodra er weer ruimte is in verbrandingsovens wordt die ontheffing ingetrokken. Volgens Fons Potters van de Vereniging Afvalbedrijven moeten de verbrandingsovens zelf capaciteit creëren door niet langer buitenlands vuil te verbranden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel