Platform: alle vindplaatsen tijgermug moeten openbaar worden

FLEVOLAND • Wo 7 augustus 2019 | 20:32 • Woensdag 7 augustus 2019 | 20:32

Het Platform Stop Invasieve Exoten wil dat de NVWA bekend maakt waar in Flevoland tijgermuggen zijn gevonden. Dat zegt Wilfred Reinhold van de organisatie. Woensdag oordeelde de Raad van State dat de NVWA verplicht is om de locatie van gevonden tijgermuggen in het Utrechtse Veenendaal openbaar te maken.

Volgens Reinhold geldt de uitspraak ook voor andere locaties waar tijgermuggen zijn gevonden. Het Platform Stop Invasie Exoten gaat een WOB-procedure beginnen om er achter te komen waar in Nederland tijgermuggen zijn voorgekomen. De organisatie wil alle meldingen vanaf 2005 weten. De afgelopen jaren zijn tijgermuggen gevonden in Lelystad, Almere, Zeewolde en Emmeloord. De tijgermug kan infectieziektes met zich meedragen zoals knokkelkoorts en zika.

De rechtbank oordeelde eerder dat het publiceren van vindplaatsen de privacy van omwonenden aantast. Volgens de Raad van State is dat onjuist. De precieze woning waar een mug gevonden is, wordt niet gemeld. Wel moet de straatnaam openbaar worden gemaakt. Door een exactere locatie te hebben, hoopt het platform beter te kunnen controleren of de NVWA haar werk wel goed doet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel