"Woonomstandigheden Bosruiterweg voldoen aan norm"

ZEEWOLDE • Di 27 augustus 2019 | 22:08 • Dinsdag 27 augustus 2019 | 22:08

De woonomstandigheden voor arbeidsmigranten aan de Bosruiterweg in Zeewolde voldoen aan de norm. Dat zegt de gemeente na schriftelijke vragen van Zeewolde Liberaal.

De partij wilde van de gemeente weten of ze op de hoogte was van berichten over 'erbarmelijke woonomstandigheden' van arbeidsmigranten aan de Bosruiterweg. Vakbond FNV bracht onlangs naar buiten dat daar vaak meerdere arbeidsmigranten in een kleine ruimte wonen. Ze zouden een hoge huur betalen, die op hun loon wordt ingehouden. Ook zouden ze boetes moeten betalen voor kleine beschadigingen aan hun woonruimte.

De gemeente zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de situatie. Pas toen er een petitie werd aangeboden, ondernam de gemeente actie. Er is bij een deel van de woningen gekeken. Bij die steekproef bleken de woningen aan de normen te voldoen.

Arbeidsmigranten stelden ook dat zij zich van hun werkgever niet mogen inschrijven bij de gemeente. Volgens de wet mogen ze dit wel, als ze langer dan vier maanden in Nederland denken te blijven. Zeewolde Liberaal wilde daarom weten hoeveel arbeidsmigranten er aan de Bosruiterweg wonen en hoeveel daarvan daadwerkelijk in Zeewolde staan ingeschreven.

Volgens de gemeente wonen er 875 arbeidsmigranten aan de Bosruiterweg die bij de gemeente staan ingeschreven. In totaal is er op het park plaats voor 1.171 personen.

De gemeente zegt niet te kunnen controleren hoeveel mensen er exact op het park wonen. Een deel van de bedden wordt verhuurd aan een uitzendbureau. Dit uitzendbureau weet volgens de gemeente wel dagelijks exact hoeveel mensen er verblijven.

De gemeente vergelijkt de situatie met de Eemhof. Ook daarvan krijgt de gemeente niet dagelijks een lijst van hoeveel mensen er verblijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel