Minister: zandversteviging Markerwaarddijk was beste keuze

LELYSTAD • Ma 16 september 2019 | 16:41 • Maandag 16 september 2019 | 16:41

De minister Infrastructuur en Waterstaat staat nog altijd achter haar keuze om een groot deel van de Markerwaarddijk met zand te verstevigen. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen van de VVD.

Volgens minister Cora van Nieuwenhuizen was een versteving met zandige oevers de meest duurzame oplossing. Terwijl stenen over een grote afstand zouden moeten worden aangevoerd, wordt het gebruikte zand gewoon uit het Markermeer gehaald. De zandige oevers gaan volgens de minister bovendien langer mee. Door de keuze voor zand kan het Markermeer zich volgens haar op ecologisch vlak sterk ontwikkelen. De provincie Flevoland en Natuurmonumenten zouden ook een voorkeur voor zand hebben uitgesproken.

De VVD vroeg vorige maand om opheldering nadat de dijk een paar maal langdurig moest worden afgesloten voor het verkeer, nadat er grote hoeveelheden zand op de weg waren beland. De VVD wilde weten wat de minister van de afsluitingen vindt en wat de economische gevolgen zijn.

De minister noemt de afsluitingen 'erg vervelend'. Over de economische schade kan ze niets zeggen. Wel is volgens haar elke ongeplande afsluiting er een te veel. De minister benadrukt wel dat de dijk voor het totale project van versteviging geen enkele keer hoefde te worden afgesloten.

Vanwege de problemen met zand op de weg, is Rijkswaterstaat in juni begonnen met het aanbrengen van een laagje grond over het zand. Op plekken waar die grond inmiddels ligt, is volgens de minister geen nieuwe zandoverlast opgetreden. Ze denkt dat de problemen voorbij zullen zijn als volgende maand overal een laagje grond is aangebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel