Wisselende reacties op advies rondom stikstof

FLEVOLAND • Wo 25 september 2019 | 20:24 • Woensdag 25 september 2019 | 20:24

De provincie gaat maatregelen nemen naar aanleiding van het advies van de commissie Remkes rondom de stikstofcrisis. "We beseffen dat niet alles meer kan en daarvoor gaan we maatregelen nemen, om de stikstofuitstoot terug te nemen", zegt gedeputeerde Harold Hofstra, verantwoordelijk voor natuur, landbouw en financiën.

Hofstra: "Remkes komt met voorbeelden en oplossingen. En zoals de minister al zei, moeten we nu goed het rapport bestuderen en met andere overheden gaan kijken hoe we het verlenen van vergunningen weer op gang kunnen brengen."

Rijkswegen
De commissie heeft aangegeven dat de maximumsnelheid op rijks- en provinciale wegen zo snel mogelijk omlaag moet om de uitstoot van stikstof terug te dringen. Hofstra: "Ik kan me voorstellen dat op een rijksweg, waar je 130 mag, een verandering meer effect zal hebben dan op een provinciale weg, waar je maar 80 mag. Maar we nemen zeker onze rol als gebiedsregisseur."

Opkopen boerenbedrijven
Ook adviseert Remkes om gericht boerenbedrijven uit te kopen of te saneren. Dit advies heeft de provincie nog niet in kaart gebracht. "Dat is één van de opties waar we ook naar zullen kijken."

Lelystad Airport
In mei volgend jaar komt Remkes met een tweede advies met maatregelen voor de lange termijn, waaronder uitspraken over Lelystad Airport. Op de vraag welke invloed het huidige advies kan hebben op het latere advies zegt Hofstra: "Remkes zegt nu: we moeten maatregelen nemen. Lelystad Airport is een rijksproject. Dus we wachten daarmee even op wat de minister zegt. Daarvoor maken we even pas op de plaats. De verantwoordelijkheid voor het vliegveld ligt op dit moment in Den Haag."

Hofstra gaat er gewoon vanuit dat het vliegveld in 2020 open zal gaan. "We hebben ook nog advies gekregen uit Europa wat positief uitpakt. Dus we moeten dat allemaal met elkaar afwegen."

Reacties op Lelystad Airport
Verschillende organisaties rondom het vliegveld reageren wisselend. De stichting Red de Veluwe is fel tegen de uitbreidingsplannen en vindt dat de luchtvaart 'de dans niet mag ontspringen'. "Het kan niet zo zijn dat als de veestapel moet worden gesaneerd en iedereen op de rem moet qua snelheid, er tegelijkertijd een vliegveld kan worden geopend met routes over grote natuurgebieden zoals de Veluwe", aldus de actiegroep.

Milieudefensie vindt dat Lelystad Airport van de baan moet, om de stikstofuitstoot te verlagen. De Vogelbescherming toont enig begrip voor het doorschuiven, vanwege de complexiteit. "Toch staat Nederland aan de vooravond van een paar grote beslissingen rondom Schiphol en Lelystad Airport en was het fijn geweest als de commissie in dit stadium al enige richting had gegeven."

Reactie LTO
LTO Nederland ziet op korte termijn geen oplossingen voor de stikstofproblematiek. "In plaats van lef en leiderschap te tonen, is het adviescollege vastgelopen in juridische angst", reageert voorzitter Marc Calon van de agrarische brancheorganisatie. Volgens hem zitten duizenden boeren nog steeds in grote onzekerheid over de toekomst van hun bedrijf. LTO had graag gezien dat de commissie zich had uitgesproken over een veilige ondergrens voor stikstofuitstoot.

Arnold Michielsen van LTO Noord is iets minder negatief over de gevolgen in onze regio. "We blijven het kritisch volgen, maar het is minder erg dan ons voorgeschoteld werd", laat hij weten. Hiermee doelt hij op de halvering van de veestapel, die eerder gesuggereerd werd. Volgens Michielsen zijn er in Flevoland weinig verouderde boerenbedrijven. "Misschien een aantal in Noordoostpolder, bij de grens met Overijssel. Maar de meeste bedrijven zijn de laatste jaren al vernieuwd."

''Het is minder erg dan ons voorgeschoteld werd''

— ''Arnold Michielsen, LTO Noord

Michielsen wijst op de vreemde situatie dat juist natuur in Flevoland een grote stikstofuitstoter is. De grote grazers en ganzen in de Oostvaardersplassen produceren een grote hoeveelheid stikstof. Echt gevoelige natuur in Flevoland is er volgens Michielsen niet. De dichtstbijzijnde natuur zijn volgens hem de Veluwe en de Weerribben-Wieden ten oosten van Flevoland. De voorman van LTO Noord zou graag zien dat er goed naar aangrenzende landbouwbedrijven wordt gekeken, want daar staan al jaren bedrijven op slot.

Actievoerende boeren
De landbouworganisatie steunt boze boeren die op 1 oktober actie willen voeren. Zij willen met trekkers de snelweg opgaan. Michielsen begrijpt heel goed dat boeren zich 'aangepakt' voelen. Alle sectoren moeten een aandeel leveren. Hij vindt het daarom jammer dat de focus van Remkes op de landbouw komt te liggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel