VisNed sceptisch over Britse toezegging vissers

URK • Ma 18 november 2019 | 10:36 • Maandag 18 november 2019 | 10:36

VisNed is niet erg optimistisch over de toezegging van de Britse minister van Buitenlandse Zaken. Raab zei dat buitenlandse vissers na de Brexit 'goede toegang' houden tot de Britse wateren. De minister zegt niets over wat hij daaronder verstaat, zegt directeur Pim Visser van de belangenbehartiger voor de kottervisserij.

De Brexit betekent dat er nieuwe afspraken moeten komen over het vissen in Britse en Europese wateren. Urker vissers vrezen dat ze niets meer mogen vangen in Britse wateren. Tegelijk kunnen ook vissers die onder Britse vlag varen in problemen komen, omdat de toegang tot Europese wateren wordt beperkt. Op dit moment is 60 procent van de vis die Nederland aan Groot-Brittannië verkoopt, afkomstig van Urk.

Minister Raab zegt in een interview met de BBC dat er onder meer onderhandeld moet worden over de toegang van de Schotse vissers tot de Europese wateren. Volgens Visser staan die onderhandelingen onder zware tijdsdruk, omdat er in juli al een akkoord moet zijn.

"Het blijft bij enorme retoriek", aldus Visser. "Hij zegt in feite niets nieuws. Wij bereiden ons daarom samen met onze Europese collega's voor op lastige onderhandelingen onder een onrealistische tijdsdruk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel