'Maak van icoon De Golfslag een monument'

EMMELOORD • Di 7 januari 2020 | 13:10 • Dinsdag 7 januari 2020 | 13:10

Stichting Het Cuypersgenootschap wil dat de gemeente Noordoostpolder De Golfslag uitroept tot een gemeentelijk monument. Dat moet voorkomen dat het gebouw ooit gesloopt wordt.

Het Cuypersgenootschap zet zich in voor het behoud van kenmerkende en monumentale panden. Norman Vervat is een kunsthistoricus die regelmatig de stichting ondersteunt. Volgens hem is De Golfslag een icoon uit de jaren zestig en mag het daarom niet gesloopt worden.

Als de gemeente het uitroept tot een monument betekent het dat er bij verbouwingen goed opgelet moet worden of het karakter van het gebouw niet verloren gaat. Een commissie houdt daar toezicht op. Dat betekent niet dat er niks meer veranderd mag worden. Volgens Vervat zal een goede architect erin slagen om het gebouw op te knappen zonder de identiteit ervan aan te tasten.

Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder moet de beslissing maken om het gebouw tot monument uit te roepen, maar volgens Vervat moet ook de eigenaar van het gebouw bij de beslissing betrokken worden. "Maar als diegene niet wil dat het een monument wordt, moet hij wel met geldige argumenten aankomen."

Verwaarlozing en brand
De Golfslag werd in eerste instantie gebouwd als verzorgingstehuis, maar staat inmiddels al jaren leeg en is verwaarloosd. Het gebouw is al verschillende keren van eigenaar gewisseld en staat nu weer te koop. Vorige maand woedde er een felle brand die de verkoop waarschijnlijk vertraagt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel