Staatsbosbeheer: 'Konikpaarden Texel gaan niet naar Spanje'

FLEVOLAND • Do 23 januari 2020 | 21:09 • Donderdag 23 januari 2020 | 21:09

Staatsbosbeheer gaat niet in op het aanbod van de stichting Paard in Nood Spanje om de konikpaarden die van Texel moeten verdwijnen, naar Spanje te brengen. Donderdag deed Laura Hoitsema van de stichting een oproep om de groep hengsten naar Spanje te laten komen.

Woordvoerder Marcel van Dun van Staatsbosbeheer: "Je kan niet blijven slepen met de dieren. Daarnaast is het terrein van de stichting niet groot genoeg. Ook worden de dieren daar naar alle waarschijnlijkheid gecastreerd en dat is niet wat Staatsbosbeheer wil." Daarom blijft de organisatie in Nederland zoeken naar een goede locatie waar de dieren in alle vrijheid kunnen leven. De organisatie ziet de dieren het liefst op een locatie waar ze door te grazen aan natuurbeheer kunnen doen op een groot terrein en ze mogen niet naar particulieren.

Paardenslager
Maar de kans dat een goede locatie wordt gevonden is klein en de tijd begint te dringen. Half maart begint het broedseizoen en daarna kunnen de paarden niet meer gevangen worden. Mocht er voor die tijd geen nieuwe opvangplaats gevonden zijn in Nederland, dan gaan de paarden desnoods naar de paardenslager, zegt Marcel van Dun.

Knabbelen aan rugzakken
De dieren mogen niet langer op Texel blijven omdat ze de waterkering beschadigen, waar ze op zijn geplaatst. Daarnaast zijn de dieren teveel gewend aan mensen en vallen ze toeristen lastig, door bijvoorbeeld aan rugzakken te knabbelen. "Konikpaarden zijn behoorlijk grote dieren en niet iedere toerist is ervan gediend als er ineens zo'n enorm dier op ze af komt", aldus Van Dun.

Laura Hoitsema van de stichting Paard in Nood Spanje begrijpt de beslissing van de beheerders niet en zegt dat ze de dieren veel kan bieden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel