Code oranje: storm Ciara raast zondag langs

FLEVOLAND • Za 8 februari 2020 | 13:54 • Zaterdag 8 februari 2020 | 13:54

Zondagmiddag en -avond trekt storm Ciara over de provincie. Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor het tijdsvak van 19.00 tot 22.00 uur. Naast zeer zware windstoten kunnen er ook onweer, hagel en flinke slagregens voorkomen. Het is dus zaak om goed voorbereid de storm af te wachten en houd onze weerpagina in de gaten.

Volgens onze weerman Robert de Vries is het al ruim 2 jaar geleden dat een storm van dit kaliber over onze provincie raasde. Dat betekent dat de kans groter is dat dode takken losraken en zieke bomen omwaaien.

Weerbericht
Vanaf de tweede helft van zondagmiddag neemt de wind verder toe en komen er zeer zware windstoten van 100-120 km/u voor. Vooral als het regent kan het flink tekeer gaan. De zuidwesterstorm wordt in de loop van de avond een westerstorm. Pas later op zondagavond en in de nacht naar maandag verdwijnen de zeer zware windstoten van 100-120 km/u, maar zware windstoten van 75-100 km/u houden waarschijnlijk nog een groot deel van maandag aan.

Ruim je tuin en balkon op
Logisch dus om vandaag even in je tuin of op het balkon te kijken of er geen dingen staan of hangen die kunnen wegwaaien. Want die zouden mensen kunnen verwonden of door ruiten kunnen vliegen. Check de bomen in je tuin op loshangende takken en haal deze er zelf al af. Zitten je dakpannen, dakgoten, schutting en zonnescherm nog goed vast? Kijk ook, voor je naar een evenement of wedstrijd gaat, of deze wel doorgaat.

De tekst gaat door onder de foto

Voorzichtig in het verkeer
Moet je de deur uit, houd dan rekening met tegenvallende reistijd. Zo waarschuwt de NS voor vertragingen en ook bussen rijden wellicht niet allemaal. Ga je met je auto de weg op, bedenk dan dat er wegen afgesloten kunnen worden. Bijvoorbeeld de N307, de Markerwaarddijk, tussen Lelystad en Enkhuizen. Bij windkracht 7 geldt daar een maximale snelheid van 70 kilometer per uur én een inhaalverbod. Bij windkracht 8 is de dijk gesloten voor vrachtwagens en voertuigen met aanhangers en bij windkracht 9 wordt de dijk afgesloten voor al het verkeer.

Rijkswaterstaat waarschuwt ook om niet met lege vrachtwagens en lege aanhangwagens te rijden. Ook CNV Vakmensen raadt vrachtwagenchauffeurs aan om bij twijfel hun wagen op een veilige plek aan de kant te zetten en niet verder te rijden. “De veiligheid van de chauffeur en medeweggebruikers gaat boven alles. Dan komt de levering maar wat later”, zegt transportbestuurder Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen.

Lelystad Airport verwacht weinig vluchten
Luchthaven Lelystad Airport zal zondag open zijn maar woordvoerder Annelies Houtzagers verwacht dat het aantal vluchten miniem is. De vliegers hebben een aantal weercriteria die ze in de gaten moeten houden. Zij bepalen morgen zelf of ze kunnen opstijgen.

Door brand getroffen bedrijven maken zich zorgen
Zowel paardensportcentrum X-tern in Lelystad als dierenpark MeerZoo in Marknesse maken zich grote zorgen om de naderende storm. Beide bedrijven zijn afgelopen week getroffen door brand en hebben te maken met schade die nog niet hersteld is. Daardoor vreest de eigenaar van MeerZoo voor flinke waterschade door de verwachte regenbuien. Ook zou de wind vat kunnen krijgen op het pand. MeerZoo heeft alles provisorisch zoveel mogelijk proberen af te sluiten.

X-tern in Lelystad heeft aangegeven dat delen van het gehavende dak op de stallen zouden kunnen waaien. Mogelijk moeten de paarden voor zondag alsnog elders worden ondergebracht.

Code oranje
Het KNMI heeft op dit moment code oranje afgegeven voor zondagmiddag en -avond, maar dat kan nog opgeschaald worden naar code rood; een officieel weeralarm. Dat wordt op zijn vroegst bekendgemaakt 12 uur voordat het zover is. In dat laatste geval wordt aangeraden om thuis te blijven.WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel