Fractievoorzitters: belagen gemeentehuis 'belachelijk' en 'asociaal'

URK • Ma 17 februari 2020 | 23:22 • Maandag 17 februari 2020 | 23:22

Het belagen van het gemeentehuis op Urk was 'asociaal' en 'belachelijk'. De Urker fractievoorzitters van de ChristenUnie, CDA en de partij Gemeentebelangen hebben geen goed woord over voor de gebeurtenissen van zaterdagavond. Anja Keuter van de fractie Gemeentebelangen gaat er vanuit dat er aanhoudingen gaan plaatsvinden.

Volgens de politie gooide een groep van ongeveer honderd jongeren zaterdagavond verschillende ruiten van het gemeentehuis kapot en bekogelde de groep het gebouw met zwaar vuurwerk. Dat zorgde voor duizenden euro's aan schade. De politie kreeg versterking van omliggende korpsen en de Landelijke Eenheid, maar kon niemand aanhouden.

De fractievoorzitters willen nog geen uitspraken doen over de mogelijke aanleiding. Ze willen eerst van burgemeester Ineke Bakker horen wat de gemeente Urk daarover weet en welke vervolgstappen er genomen gaan worden. Het CDA noemt het in ieder geval schokkend dat het Urker bestuurscentrum zo belaagd is.

Op sociale media wordt een verband gelegd met de recente sluiting van enkele jeugdhonken. Eén daarvan is volgens de gemeente definitief dicht vanwege overtreding van het aantal bezoekers en de aanwezigheid van drugs, wapens en/of vuurwerk. De gemeente wil de link tussen de sluiting en de belaging niet leggen op dit moment.

'Kom praten als je een probleem met de gemeente hebt'
De fractievoorzitters benadrukken dat jongeren in gesprek moeten gaan met de gemeente als ze daarmee een probleem hebben. Het plegen van de vernielingen keuren zij af. Meindert Bakker van de ChristenUnie was zaterdagavond thuis en hoorde wel het harde geknal van vuurwerk, maar wist niet wat er zich precies afspeelde. Dat werd pas zondag duidelijk. Bakker: "Eigenlijk is de aanleiding niet relevant, je blijft gewoon met je handen van een ander zijn spullen af." Fractievoorzitter Keuter van Gemeentebelangen beaamt dat: "Als je een probleem hebt moet je er over komen praten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel