Groeiende energiemarkt betekent topjaar voor Alfen

ALMERE • Wo 19 februari 2020 | 12:26 • Woensdag 19 februari 2020 | 12:26

De winst van internationaal energiebedrijf Alfen uit Almere groeide in 2019 met 666 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De beursgenoteerde fabrikant maakt laadpalen en transformatorhuisjes en ontwikkelt slimme techniek voor energieopslag. De uitbreiding naar Europa heeft het bedrijf duidelijk geen windeieren gelegd.

De onderneming profiteert daarnaast flink van de groeiende vraag naar het aantal laadpalen. De inkomsten stegen in totaal met 41 procent tot een ruime 143 miljoen euro. De transformatorhuisjes brengen nu nog het meeste geld in het laatje. Omdat de omzet voor laadpalen verdubbelde naar 26,1 miljoen euro heeft de onderneming hier voor de nabije toekomst ook hoge verwachtingen van.

De tekst gaat verder onder de grafiek

Langzame besluitvorming
De omzet van bedrijfsmatige energieopslag liep terug. Dat komt volgens Alfen vooral doordat afnemers niet durven te beslissen, want er is wel veel interesse in deze techniek. De verwachting is daarom dat ook deze markt flink groeit, net zoals dat met de laadpalen ging. Er is al belangstelling voor het energieopslagsysteem Cellular Smart Grid Platform, dat voor minder stroomstoringen zorgt.

Aandelenkoers flink omhoog
De goede cijfers komen niet helemaal uit de lucht vallen. Waar het aandeel bij de beursgang van Alfen in 2018 voor een kleine 10 euro per aandeel werd verhandeld, gaan de prijzen nu richting 30 euro.

Het Almeerse bedrijf laat al langer van zich horen. In 2017 won de onderneming de titel 'Beste Leerbedrijf 2017'. Een paar jaar eerder werd Alfen verkozen tot 'ondernemer van het jaar'. Het bedrijf bestaat al meer dan 75 jaar en zit sinds 1983 in Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel