Berging bommenwerper uitgesteld

ALMERE • Vr 20 maart 2020 | 14:42 • Vrijdag 20 maart 2020 | 14:42

Het bergen van het wrak van de Short Stirling in het Markermeer is uitgesteld. Op 30 maart zou gestart worden met de berging van de Engelse bommenwerper. Uit een bergingsanalyse is gebleken dat er mogelijk een andere bergingsmethode gebruikt moet worden.

De Short Stirling stortte tijdens de Tweede Wereldoorlog neer. De gemeente Almere, de provincie, verschillende ministeries en een aannemer zijn al een tijd bezig met het voorbereiden van de berging van het wrak.

Defensie heeft daarvoor een grondige risicoanalyse gemaakt. Daaruit bleek dat de geplande bergingsmethode in het water risico's met zich meebrengt. Dat komt onder meer omdat er mogelijk nog munitie aanwezig is in het wrak. De risico's zijn klein, maar Defensie wil het zekere voor het onzekere nemen. Samen met de gemeente Almere wordt daarom gekeken naar een nieuw bergingsmoment. Mogelijk wordt dan ook de manier waarop het wrak geborgen wordt, aangepast.

Short Stirling
Een aantal jaar geleden werd het wrak van een Short Stirling in het Markermeer gevonden. De bommenwerper vloog in de Tweede Wereldoorlog bij de bombardementen op Duitse steden. De stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 denkt dat het om de BK716 gaat. In dit vliegtuig zaten zeven bemanningsleden. Het wrak wordt nu geborgen omdat de stoffelijke resten van de bemanningsleden zich hoogstwaarschijnlijk ook tussen de wrakdelen bevinden.

Of het echt om de BK716 gaat en wie er aan boord waren, kan de gemeente pas met zekerheid zeggen wanneer het toestel is geborgen en de bemanningsleden zijn geïdentificeerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel