Almeerder in Bosnië: 200 beademingsapparaten voor 3 miljoen inwoners

FLEVOLAND • Vr 27 maart 2020 | 11:09 • Vrijdag 27 maart 2020 | 11:09

"Bosnië heeft 200 beademingsapparaten, maar in de wandelgangen horen wij dat er maar 60 werken. En dat op een bevolking van 3 miljoen inwoners". Dat zegt Almeerder Nick Teunissen, die sinds 2016 in Bosnië woont.

"Bosniërs zijn wel wat gewend. De oorlog is nu 25 jaar geleden. Toen zaten ze 1425 dagen in gedwongen quarantaine. Ze weten wat het is om te overleven en voor elkaar te zorgen. Ze houden netjes afstand en gaan niet hamsteren. Ik ben er retetrots op," aldus Teunissen.

De regels tijdens deze corona-uitbraak zijn streng in Bosnië. Inwoners zijn voorzichtig, waarschijnlijk ook omdat het niveau van de gezondheidszorg te wensen overlaat. "We hebben hier veel knappe koppen, maar niet voldoende middelen," vertelt Teunissen. "Ik ben apetrots op de TU in Delft. Die heeft blauwdrukken geleverd, zodat ze hier zelf beademingsmachines kunnen bouwen. Al zal dat nog wel even duren."

Nick Teunissen is in het dagelijks leven theaterondernemer en was bezig met de voorbereidingen voor een internationale tournee van zijn voorstelling Enkeltje Hollandija, over het oorlogsverleden van zijn partner. In het najaar zou de tournee naar Amerika gaan. Dat wordt nu uitgesteld.

"Ik heb nu de rust en de ruimte om aan mijn boek te werken. Dat gaat ook over de oorlog in Bosnië. We wachten nu op groen licht om de internationale toer door te draaien."

Ken jij een Flevolander in het buitenland? Woonde je zelf in Flevoland en nu in het buitenland? We horen graag hoe het met onze Flevolanders gaat. Mail naar rtv@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel