"Gedeputeerde Staten machteloos bij aanbesteding Keolis bussen"

FLEVOLAND • Vr 24 april 2020 | 13:49 • Vrijdag 24 april 2020 | 13:49

Gedeputeerde Staten stonden machteloos bij de aanschaf van Chinese bussen door Keolis. Er konden bij de aanbesteding geen eisen aan de vervoerder worden opgelegd. Dat is het antwoord vrijdag van staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) op de vragen die kamerleden Palland en Amhaouch (beiden CDA) eerder aan haar stelden.

Keolis koopt 259 elektrische bussen van de Chinese autofabrikant BYD. Het familieconcern VDL Groep uit Eindhoven liep de aanbesteding mis. De eigenaar liet weten dat er daardoor 800 manjaren werk naar het buitenland verdwijnt. Daardoor is de politiek een onderzoek gestart.

De Kamerleden vroegen aan de staatssecretaris of de aanbesteding anders had kunnen uitpakken als de regionale politiek aanvullende voorwaarden had opgenomen. Volgens de staatssecretaris is dat niet zo, omdat het bij deze aanbesteding om “een private transactie” ging. Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben daardoor geen invloed op, onder andere, het land van herkomst. De Aanbestedingswet uit 2012 staat dat niet toe zei Keijzer in de kamer.

De Chinese bussen gaan ook in Almere rijden. Volgens het ANP zouden ze naar verwachting vanaf december 2020 de weg op gaan. Eind 2023 neemt Keolis het regionale vervoer over van Connexxion. In een voorstel van Gedeputeerde Staten staat dat er 500.000 euro vrij gemaakt is voor oplaadpunten waar de elektrische bussen terecht kunnen. Die komen onder andere op het busstation van Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel