Lot kunstwerk Tong van Lucifer blijft politieke speelbal 

FLEVOLAND • Wo 29 april 2020 | 11:47 • Woensdag 29 april 2020 | 11:47

Het blijft voorlopig de vraag of de Tong van Lucifer ooit weer terugkomt op de Knardijk langs de A6. Een motie in Provinciale Staten die oproept het kunstwerk te verplaatsen is geëindigd met twintig stemmen voor en twintig stemmen tegen. Geen meerderheid dus, maar toch is de kans aanwezig dat het negen meter hoge beeld alsnog moet wijken.

Een tweede motie van GroenLinks en het CDA die oproept om eerst inzicht in de kosten van herplaatsing of verplaatsing te krijgen haalde het namelijk wel. Dit met 21 stemmen voor en 19 tegen. De discussie over het lot van het kunstwerk zal op een later moment dan ook weer de kop opsteken.

Omgewaaid
De Tong van Lucifer is eind februari weggehaald van de Knardijk omdat het beeld scheef is gewaaid en beschadigd is geraakt door de harde wind. De SGP heeft dit aangegrepen om met een voorstel te komen het kunstwerk te verplaatsen naar een plek waar de risico's op beschadigingen door het weer en vandalisme minder groot zijn.

De partij zegt dit te doen vanwege het financiële aspect, maar maakt er ook geen geheim van het kunstwerk liever kwijt dan rijk te zijn. De SGP vindt het kunstwerk aanstootgevend, omdat het de tong van de duivel zou symboliseren en daarmee godslasterlijk zou zijn.

SGP-fractievoorzitter Sjaak Simonse zegt teleurgesteld te zijn dat zijn motie geen meerderheid heeft behaald. Hij voegt daaraan toe dat die er eigenlijk wel is. Statenlid Cornelis van den Berg van GO (Groep Otten) lukte het niet zijn stem uit te brengen. Dat terwijl hij heeft aangegeven het kunstwerk ook te willen verplaatsen.

Kwestie van tijd
Zijn motie die oproept 'de tong' weg te halen opnieuw indienen is niet iets wat Simonse direct van plan is. "Of het nou geschreven of ongeschreven regels zijn, het is niet gebruikelijk om dat te doen bij ons in de Staten." Toch ziet hij kansen. Bijvoorbeeld op het moment dat er duidelijkheid is over de kosten van her- of verplaatsing. Mogelijk is dat een nieuw moment om zijn voorstel in stemming te brengen.

Ook kijkt Simonse naar de online petitie die pleit voor verplaatsing. Die is al meer dan duizend keer ondertekend. "Als je dat omzet naar een officiële e-petitie zijn honderd handtekeningen genoeg om het op de agenda te zetten", zegt Simonse verwijzend naar de mogelijkheid voor inwoners van Flevoland om onderwerpen aan te dragen waar over gesproken moet worden.

Zo is er gestemd: groen = voor verplaatsing, rood = tegen:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel