Burgemeester tegen politici: stap over je eigen schaduw heen 

LELYSTAD • Do 7 mei 2020 | 22:12 • Donderdag 7 mei 2020 | 22:12

"Stap over je eigen schaduw heen." Die boodschap heeft de Lelystadse burgemeester Ina Adema voor alle politieke partijen in de stad. De oproep komt op het moment dat een oplossing voor de politieke crisis die Lelystad sinds halverwege maart kent, uitblijft.

Adema sloot woensdagavond de raadsvergadering al af met deze boodschap en herhaalt die een dag later tijdens een interview. "Er is denk ik ergernis en wrevel uit het verleden. Ik heb een oproep gedaan om dat terzijde te schuiven. Dat doe ik juist nu omdat we zo'n grote grote nationale en internationale crisis hebben", zegt ze verwijzend naar de coronacrisis en de economische gevolgen daarvan.

Het feit dat er een politieke crisis is, kost volgens de burgemeester al een hoop energie, bijvoorbeeld bij de vier nog zittende wethouders. "Dat is allemaal energie die we, denk ik, veel beter kunnen richten op de stad."

Polderen
Om vooruit te komen moeten politieke partijen volgens Adema ook in staat zijn bepaalde punten en overtuigingen op te geven. "Dat je misschien niet alles binnenhaalt wat je zou willen binnenhalen, en dat je een ander ook wat moet geven."

Adema heeft een aantal weken geleden ook al een e-mail gestuurd waarin ze raadsleden oproept nader tot elkaar te komen. Tot nu toe dus zonder succes.

Digitaal vergaderen is een drempel
Het feit dat er door de coronacrisis geen fysieke ontmoetingen tussen politici op het stadhuis plaatsvinden, verergert de onderlinge onvrede, zo denkt Adema. "Tuurlijk maakt dat het lastiger. Tenminste dat ervaar ik zelf zo. Op het moment dat je elkaar ook op een informele manier tegenkomt dan doet dat iets met de manier waarop je met elkaar omgaat. Dus natuurlijk speelt dat een rol."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel