Gemeenteraad kan collegecrisis niet oplossen

LELYSTAD • Do 7 mei 2020 | 0:47 • Donderdag 7 mei 2020 | 0:47

Een oplossing voor de collegecrisis waarin de gemeente Lelystad verkeert, lijkt nog ver weg. Een extra digitale vergadering van de gemeenteraad heeft woensdagavond namelijk niets opgeleverd. De vergadering was aangevraagd door Leefbaar Lelystad, PVV, DENK, GroenLinks en Forum voor Flevoland. Die wilden weten hoe het er voor staat met de coalitie.

Aan het einde van het - bijna drie uur durende - debat dienden ChristenUnie, CDA, JongLelystad, GroenLinks en Forum voor Flevoland een motie in. Daarin vroegen zij om twee externe adviseurs, die onderzoek doen naar de mogelijkheden van een stabiel college van B en W. Totdat de raad zich buigt over het advies van de externen, zou het huidige college blijven doorwerken.
De zittende coalitie vond de motie onnodig, omdat zij naar eigen zeggen zelf tevergeefs alle opties voor samenwerking al heeft onderzocht. De motie werd met 16 stemmen voor en 19 tegen verworpen.

Motie van wantrouwen ingetrokken
Aan het begin van de vergadering gaven Leefbaar Lelystad en de PVV aan een motie van wantrouwen te willen indienen. Later werd die ingetrokken, nadat burgemeester Adema duidelijk maakte dat bij het wegsturen van het college van B en W de stad per direct zonder gemeentebestuur zou zitten.

Begin deze week werd duidelijk dat de vier collegepartijen VVD, PvdA, D66 en SP er niet in geslaagd waren om een minderheidscoalitie met brede gedoogsteun te vormen. Daarmee was ook het plan van de baan om een vijfde wethouder aan te stellen die door veel partijen gesteund wordt.

Crisis sinds maart
Lelystad heeft sinds half maart een collegecrisis. Als eerste trok de InwonersPartij haar steun aan het college in, een dag later bood wethouder Elly van Wageningen haar ontslag aan en trok haar partij de ChristenUnie zich terug uit de coalitie. Dat speelde rond de discussie over de uitbreiding van de vuilstortplaats aan de Zeeasterweg, waarover wethouders van beide partijen de raad niet hadden geïnformeerd. De InwonersPartij en CU gaven destijds als reden op de moeizame samenwerking en het gebrek aan onderling vertrouwen binnen het college.

Tijdens de digitale raadsvergadering wilden de partijen daar gisteravond niet nader op ingaan. Wel werden de gespannen verhoudingen tussen enkele fracties duidelijk, met name tussen Leefbaar Lelystad enerzijds en de InwonersPartij en D66 anderzijds.

Dringende oproep burgemeester
Aan het einde van de vergadering deed burgemeester Ina Adema een dringende oproep aan alle raadsleden om over de eigen schaduw te stappen en te denken aan het belang van de stad, die voor belangrijke en moeilijke keuzes staat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel