Keolis beticht van sjoemelen bij aanbesteding

FLEVOLAND • Zo 24 mei 2020 | 10:59 • Zondag 24 mei 2020 | 10:59

Vervoersbedrijf Keolis heeft verboden geheime afspraken gemaakt met Chinese busfabrikanten om vorig jaar de aanbesteding te winnen van het busvervoer in de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel. Dat meldt Follow the Money, dat zegt goed ingevoerde bronnen te hebben.

Volgens FTM zijn er zogenoemde side letters opgedoken, waarin afspraken met de Chinese busfabrikanten staan die buiten het officiële contract zijn gehouden. Zo is er officieel afgesproken dat de bussen op tijd moeten worden geleverd, maar in de geheime afspraken zou staan dat Keolis geen boete zou opleggen als de bussen te laat worden geleverd.
Een van de betrokken Keolis-directeuren zou al weken geleden zijn geschorst vanwege de kwestie.

Geheime afspraken
De geheime afspraken zouden zijn gemaakt met de Chinese elektrische busbouwer BYD en het van oorsprong Nederlandse Ginaf. BYD kreeg de opdracht voor de bouw van 259 elektrische bussen, de grootste die het concern in Europa binnenhaalde. Ginaf in Veenendaal kreeg de opdracht om enkele tientallen kleinere elektrische bussen te leveren. De Nederlandse busbouwer VDL, die Europees marktleider is, werd gepasseerd. Dat leidde zelfs tot Kamervragen.

De provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel gaven tegen Omroep Gelderland aan informatie te gaan inwinnen om erachter te komen wat dit betekent voor de gegunde aanbesteding.

Keolis heeft op haar website gereageerd:
'Keolis staat voor logisch en goed openbaar vervoer. Het is om die reden dat we enige tijd geleden de concessie IJssel-Vecht hebben gewonnen. Bij onze visie op openbaar vervoer hoort integer handelen. Keolis denkt onregelmatigheden te hebben ontdekt bij haar inschrijving op de aanbesteding IJssel-Vecht en heeft de opdrachtgever hierover geïnformeerd. Keolis neemt afstand van ieder niet integer gedrag en zal passende maatregelen nemen. Lopende het onderzoek kunnen we op dit moment geen verdere informatie verstrekken.'

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel