Politiek wil opheldering over gesjoemel Keolis

FLEVOLAND • Ma 25 mei 2020 | 8:44 • Maandag 25 mei 2020 | 8:44

De Flevolandse VVD-gedeputeerde Jan de Reus kan woensdag tijdens de vergadering van Provinciale Staten de nodige vragen verwachten over de aanbesteding van het openbaar vervoer.

Een aantal fracties wil opheldering over het bericht van Follow the Money dat vervoersbedrijf Keolis heeft gesjoemeld bij de aanbesteding van een nieuw contract voor het streekvervoer in Flevoland, Overijssel en Gelderland en het stadsvervoer in Lelystad. Keolis zou aparte afspraken hebben gemaakt met de Chinese busbouwers BYD en Ginaf over gegarandeerde aankoop van hun elektrische bussen. Keolis zelf bevestigt dat er mogelijk onregelmatigheden in de contracten zijn ontdekt. Juristen kwalificeren die als 'frauduleus'.

CDA: beschuldigingen met mogelijk grote gevolgen
CDA-Statenlid Hennie Bogaards wil vooral weten wat het voor het openbaar vervoer in de provincie betekent als de beschuldigingen kloppen. Als de rechter de aanbesteding nietig verklaart, kan dat grote gevolgen hebben. De busreiziger mag daar niet de dupe van worden, zegt ze. Het nieuwe 10-jarige contract voor het streekvervoer gaat in fasen vanaf december in, in Lelystad in september 2021.

Bogaards schrok toen ze het artikel las. "Mijn eerste gedachte was 'Dit kan toch niet waar zijn'. Maar dan lijkt het toch zo te zijn en dan schrik je heel erg. Bij de aanbesteding moet je een eerlijk proces volgen en moet alles correct zijn verlopen."

Ze vindt dat geheime afspraken met Chinese busfabrikanten lijken op fraude. Ook noemt ze het 'niet OK' dat het Nederlandse busbedrijf VDL de order voor de bouw van de bussen is misgelopen. Het CDA zal gedeputeerde De Reus vragen hoe hij op de hoogte is gebracht, en wil ook weten op welke termijn er meer duidelijkheid gaat komen. "Het is niet niks wat er is gebeurd", zegt Bogaards.

Forum: samen optrekken met Overijssel
Forum voor Democratie wil woensdag een motie indienen, waarin Gedeputeerde Staten wordt opgeroepen samen met de provincie Overijssel en Gelderland op te trekken. Overijssel had in 2019 de leiding bij de aanbesteding van het nieuwe buscontract. Er moeten scenario's op tafel komen voor het geval het contract met Keolis nietig wordt verklaard, aldus FvD-Statenlid Eric Raap.

De Overijsselse Statenfractie van Forum vraagt het eigen college of het nieuwe contract kan worden opgeschort, totdat er duidelijkheid is over een nieuw scenario.

Gezien de onduidelijkheid vraagt Forum in Flevoland zich af of er op korte termijn bij station Lelystad wel een half miljoen euro moet worden geïnvesteerd in laadpalen voor de elektrische bussen. Provinciale Staten hebben de investering in april al wel goedgekeurd.

Flevoland met collega's in overleg
De provincies Flevoland en Gelderland zijn in nauw overleg met Overijssel om na te gaan wat de gevolgen zijn van de handelswijze van Keolis, zo zegt een woordvoerder. Overijssel heeft rondom de aanbesteding de regie gehad en neemt die rol nu ook op zich.
Flevoland kan nog niet zeggen of de belangen van de drie provincies zijn geschaad en of er sprake is van concurrentievervalsing door de afspraken tussen Keolis met de Chinese busfabrikanten.

Lange voorgeschiedenis
De concessie voor het streekvervoer heeft een lange voorgeschiedenis. Na enkele mislukte pogingen tot aanbesteding van Flevoland en Overijssel besloten de twee in 2017 om Gelderland als derde partij er bij te vragen. Gezamenlijk wilden zij het openbaar vervoer regelen voor het gebied IJssel-Vecht, een deel van Gelderland, Flevoland en Lelystad.
Keolis was met Arriva, Connexxion en EBS één van de bieders en kreeg het contract in september 2019 gegund.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel