Grote zorgen bij Provinciale Staten over 'fraude' Keolis

FLEVOLAND • Wo 27 mei 2020 | 23:03 • Woensdag 27 mei 2020 | 23:03

Provinciale Staten van Flevoland maken zich grote zorgen over mogelijke fraude van vervoermaatschappij Keolis bij de aanbesteding voor het openbaar vervoer in Flevoland, Overijssel en Gelderland. Meerdere politieke partijen spraken hun zorgen uit tijdens de Statenvergadering woensdagavond.

Keolis heeft de aanbesteding gewonnen. Het bedrijf zal voor 900 miljoen euro 10 jaar lang elektrische bussen laten rijden in het gebied. Maar uit berichtgeving van onderzoeksplatform Follow the Money zou blijken dat er gesjoemeld is. Keolis zou verboden, geheime afspraken hebben gemaakt met Chinese busfabrikanten om de aanbesteding te winnen. De directie van Keolis heeft bij de provincies aangegeven dat er onrechtmatigheden zijn geconstateerd. Topmensen van het bedrijf zijn hangende het onderzoek geschorst.

Opheldering geëist
Gedeputeerde Jan de Reus (VVD) zei woensdagavond tijdens de vergadering dat Flevoland en de andere betrokken provincies opheldering hebben geëist van het bedrijf en dat alle relevante stukken voor aanstaande maandag binnen moeten zijn. Nadere informatie over de mogelijke fraude heeft hij niet. Inmiddels hebben de drie provincies juridisch advies gevraagd.
Als blijkt dat er gefraudeerd is, moet de aanbesteding misschien opnieuw gedaan worden. Ook zou de nummer twee mogelijk in aanmerking komen om het busvervoer te gaan verzorgen. Zorgvuldigheid is vereist, zegt De Reus omdat een foute stap kan leiden tot grote claims.

De politieke partijen in Provinciale Staten vragen het college van Gedeputeerde Staten er alles aan te doen om het stads- en streekvervoer door te laten gaan. De reizigers mogen van alle gebeurtenissen niet het slachtoffer worden, vinden de Staten.

Tijdsdruk
De Reus neemt de berichten zeer serieus. Net als de Staten wil hij dat de continuïteit van het openbaar vervoer gegarandeerd wordt. Hij zei er alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen.

Er is enige tijdsdruk, omdat de concessie in Overijssel in december in gaat en het stadsvervoer in Lelystad in september volgend jaar door Keolis wordt overgenomen. De rest van Flevoland gaat volgens planning in 2023 over naar het nieuwe vervoersbedrijf.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel