"Zwarte dag voor Brexitonderhandelingen"

URK • Vr 5 juni 2020 | 17:07 • Vrijdag 5 juni 2020 | 17:07

Een No Deal-Brexit lijkt onvermijdelijk geworden. Dat zegt Europarlementariër Peter van Dalen als reactie op de persconferentie van Brexitonderhandelaar Michel Barnier. Die liet vrijdag weten dat er nog altijd geen doorbraak is gerealiseerd in het overleg tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Vooral op het gebied van de visserij geven de Britten geen krimp. Volgens Barnier is er bij hen geen wil om tot een snel akkoord te komen op het vlak van de visrechten op de Noordzee. Een visserijovereenkomst is van groot belang voor de Urker vissers.

"Situatie dramatisch voor de visserijsector"
De huidige situatie is dramatisch voor de Nederlandse visserij, zegt Europarlementariër Van Dalen. "De Europese positie is helder: geen visserijakkoord, dan ook geen handelsakkoord. Als de toegang tot de westelijke wateren van de Noordzee voor de Nederlandse en Europese vissers gesloten wordt, komt de Europese mattenklopper uit de kast: de Britten krijgen dan te maken met hoge tarieven op vis en visproducten die zij naar de landen van de Europese Unie exporteren. Een onwenselijke maatregel, maar onvermijdelijk”.

Onderhandelingen gaan eind juni verder
De onderhandelingen kunnen volgens Barnier eind deze maand worden hervat. De absolute deadline voor een akkoord is volgens hem 31 oktober.

De Britten zijn op 1 februari uit de EU gestapt maar zijn tot eind dit jaar nog gebonden aan de EU-regels. Voor 1 juli moeten ze aangeven of ze de onderhandelingen willen verlengen met (maximaal) twee jaar. De Britse onderhandelaars zeggen nog altijd dat niet te zullen doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel