Veel onzekerheid voor boeren die moeten wijken voor datacenter

ZEEWOLDE • Di 9 juni 2020 | 6:02 • Dinsdag 9 juni 2020 | 6:02

De boeren in Zeewolde die weg moeten vanwege de komst van een groot datacenter, kampen met veel onzekerheid. De akkerbouwer en de drie veeboeren is een paar maanden geleden verteld dat ze een nieuwe plek moeten zoeken voor hun bedrijf.

"We hebben hier decennialang gewoond en gewerkt en het is absoluut niet makkelijk om iets vergelijkbaars terug te krijgen. Want we stoppen niet, we willen het bedrijf zeker voortzetten", laat één van hen weten.

Het is de bedoeling dat bedrijventerrein Trekkersveld een forse uitbreiding krijgt, waarvan 166 hectare bestemd is voor het datacenter. Voor de vier boerderijen aan de Baardmeesweg tussen het bedrijventerrein en de Knardijk, betekent dit dat ze hun bedrijf moeten opdoeken en ergens anders een nieuw bestaan moeten opbouwen. "Mijn ouders zijn hier veertig jaar geleden begonnen, als een van de eersten in Zuidelijk Flevoland. Wij hebben het inmiddels overgenomen en in al die tijd hebben we geïnvesteerd in de grond en het bedrijf. Toen we in december te horen kregen dat het misschien wel einde verhaal is, was dat eerst wat vreemd. Maar inmiddels hebben we al meer gesprekken gehad en lijkt het toch die kant op te gaan", zegt een van de boeren.

Met de boeren is afgesproken dat ze in deze fase van de onderhandelingen niet de publiciteit zoeken, maar Omroep Flevoland heeft wel met betrokkenen kunnen spreken.

Geheimzinnig
De komst van het enorme datacenter is omgeven met geheimzinnigheid. Zo is niet bekend wélk bedrijf zich wil gaan vestigen in Zeewolde. Het enige dat bekend is, is dat het om een Amerikaans bedrijf gaat. Ook de vier boeren aan de Baardmeesweg weten niet meer dan dat. "Er is een Nederlands bedrijf door de Amerikanen ingehuurd om de onderhandelingen over de uitkoop met ons te voeren. Dat gaat overigens wel goed. Ook de gemeente wil ons helpen met eventuele vergunningen en zo."

"Het is niet makkelijk om een nieuwe, geschikte boerderij te vinden."

— boer, Baardmeesweg Zeewolde

Er moet dus al flink vooruit gekeken worden door de boeren. En dat terwijl er nog heel veel niet zeker is. Zo moet de gemeente het bestemmingsplan van het agrarische gebied eerst nog wijzigen. Mede daarom is er nog niet meer dan een intentie-overeenkomst met het Amerikaanse bedrijf voor de bouw van een datacenter-campus op het nieuwe deel van Trekkersveld. "Er zijn wel vaker grootste plannen, maar die gaan dan uiteindelijk ook niet door. Dus ik moet dit nog maar zien", aldus een boer.

Stikstofregels zijn lastig
Toch moet ondertussen al wel worden uitgekeken naar een ander boerenbedrijf dat goed genoeg is om over te nemen. En dat is vooral in Flevoland niet gemakkelijk. "De grond is hier uitzonderlijk goed, maar de druk op die grond is ook hoog. Er wordt steeds meer landbouwgrond ingezet voor andere zaken."

De regels rondom stikstof geven nog wel de meeste kopzorgen. "Die regels zijn nu al ontzettend onduidelijk en als we een nieuw boerenbedrijf moeten vinden, dan is dat helemaal ingewikkeld. Want de koeien moeten wel mee", zegt een van de veehouders.

Hoge tijdsdruk
De gemeente hoopt halverwege volgend jaar te beginnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de uitbreiding van Trekkersveld. De boeren hebben waarschijnlijk nog maar één oogst te gaan op hun grond. "Dus de tijdsdruk om een goede prijs voor onze boerderij te krijgen én iets anders te vinden waar we met ons hele hebben en houden naartoe kunnen, is hoog."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel