Uitspraak rechtszaak gasexplosie Grote Fok

URK • Di 30 juni 2020 | 6:27 • Dinsdag 30 juni 2020 | 6:27

De rechtbank van Amsterdam doet aan het begin van deze dinsdagmiddag uitspraak in de zaak van de gasexplosie op Urk. Bij werkzaamheden aan de riolering werd op 3 juni 2016 een gasleiding geraakt. Het gas kon daardoor via het riool de woningen instromen. Met desastreuze gevolgen. Een woningblok van zes huizen werd door de ontploffing en brand compleet verwoest.

De rechtbank gaat oordelen wie verantwoordelijk is voor deze gasexplosie. Voor de rechter staan drie verdachten:

  • Aannemersbedrijf Borger
  • Netbeheerder Liander
  • Gemeente Urk

Het Openbaar Ministerie vindt dat alle drie schuldig zijn en heeft forse geldboetes geëist. Tegen de aannemer en Liander is elk 75.000 euro geëist, tegen de gemeente Urk 40.000 euro. De drie verdachten zeggen juist dat ze onschuldig zijn.

De advocaten tijdens een eerdere zitting

Aannemer:
De advocaat van de aannemer zei tijdens een eerdere zitting dat het lek mogelijk eerder is ontstaan. Een causaal verband tussen het werk van de aannemer en de explosie is er volgens de advocaat niet. Deze vraagt dan ook om vrijspraak.

Het Openbaar Ministerie beschuldigde tijdens de zitting de aannemer van roekeloos werken. Nadat het gaslek was veroorzaakt, heeft de aannemer zand op de leiding gegooid. Daardoor zou het gas niet naar boven kunnen en is het via het riool de woningen binnengedrongen. Volgens de advocaat van de aannemer wijst dit op slechte communicatie vanuit netbeheerder Liander.

Netbeheerder:
De advocaat van netbeheerder Liander liet eerder weten het vreemd te vinden dat haar cliënt in de beklaagdenbank zit. "Liander heeft gehandeld zoals het van haar wordt verwacht." Volgens de advocaat is het alsof de brandweer wordt veroordeeld voor het blussen van een brand die zij blust: "Liander stond in de frontlinie".

Het Openbaar Ministerie had tijdens de zitting commentaar op de telefonische afhandeling van de melding van het gaslek bij Liander. Via een zogenoemd uitvraagscript moet de medewerker aan de telefoon bepalen welke inzet nodig is bij iedere melding. Volgens de advocaat van Liander komen er iedere dag zo'n 35 meldingen binnen van een gaslek. Het Openbaar Ministerie verwijt Liander dat er verkeerd is gehandeld. De brandweer had gebeld moeten worden.

Gemeente:
Net als Liander is ook de gemeente Urk verbaasd dat ze als verdachte is aangemerkt. De advocaat van de gemeente Urk zei eerder dat hij had verwacht dat enkel de partijen in de rechtbank zouden zitten, die bij de explosie aanwezig waren.

De keuzes die gemaakt zijn na het beschadigen van de gasleiding, zijn door de medewerkers van de aannemer gemaakt. De gemeente heeft zich die middag nergens mee bemoeid. Volgens de advocaat is daarom de gemeente niet verantwoordelijk voor wat er op 3 juni 2016 is gebeurd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel