Vliegveld gaat vogeltrek langdurig bestuderen

LELYSTAD • Za 4 juli 2020 | 9:58 • Zaterdag 4 juli 2020 | 9:58

Lelystad Airport gaat de trek van vogels rondom de luchthaven een aantal jaren scherp in de gaten houden. Daarvoor wordt een speciaal programma opgezet in overleg met de provincie, gemeente Lelystad en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Dat laat minister Cora van Nieuwenhuizen weten aan de Tweede Kamer.

Over de gevaren van de vogeltrek voor vliegtuigen van en naar Lelystad Airport is al jaren discussie. Vogelorganisaties en deskundigen vinden dat de risico's worden onderschat en in de milieu effectrapportage (mer) zijn gebagatelliseerd. Tijdens de trek kunnen vogels in botsing komen met vliegtuigen, wat ongelukken kan veroorzaken.

De minister is van mening dat de risico's rond Lelystad niet groter zijn dan ergens anders, ondanks de nabijheid van de Oostvaardersplassen en andere vogelrijke natuurgebieden. Zij baseert zich op studies, waaruit blijkt dat de meeste vogels op afstand van de luchthaven en op geringe hoogte blijven. De Raad van State was het in 2016 met de minister eens.

Nadat de Tweede Kamer en in het bijzonder de Partij voor de Dieren in 2019 verschillende keren op de gevaren is blijven wijzen, heeft de minister twee aanvullende onderzoeken laten doen door de Adviesgroep Vogeltoets en Arcadis.

Pendelaars in de gaten houden
Zij bevestigen uitkomsten van de eerdere rapporten, maar Arcadis merkt op dat er door de vele wetlands in Flevoland risico bestaat op 'pendelaars'. Dat zijn vogels die door de vliegroutes trekken, vooral in het verlengde van de start- en landingsbaan.

De onderzoekers adviseren om de vogeltrek gedurende meerdere jaren goed in de gaten te houden. Zo moet duidelijk worden of er sprake is van trends in het trekgedrag.

De inzet van een 3D-vogelradar op de luchthaven zou volgens de Adviesgroep een nuttig hulpmiddel kunnen zijn als 'extra ogen' voor de vogelwacht, maar de techniek hiervan is nog niet betrouwbaar genoeg. Een meerjarige proef met de radar zou beter inzicht geven in de betrouwbaarheid.
In lijn met de adviezen werkt Lelystad Airport nu aan een monitoringsprogramma.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel