Gemeente sommeert raadslid einde te maken aan onderdak arbeidsmigranten

DRONTEN • Do 30 juli 2020 | 14:04 • Donderdag 30 juli 2020 | 14:04

De gemeente Dronten heeft woensdag bij een controle geconstateerd dat CDA-raadslid Brenda Berghorst illegaal onderdak biedt aan arbeidsmigranten. Er is haar gesommeerd om de illegale huisvesting te stoppen.

Omroep Flevoland bracht donderdag naar buiten dat Berghorst zes van haar buitenlandse werknemers in een schuur op haar erf heeft ondergebracht. Berghorsts partij het CDA strijdt in de gemeenteraad juist voor betere huisvesting van arbeidsmigranten.

Gedoogconstructie
De man van Berghorst laat weten dat met de gemeente Dronten is afgesproken om de komende weken een gedoogconstructie aan te gaan. Het koppel bestiert sinds maart een uitzendbureau. De caravans staan nu buiten. Voor toiletbezoek en douchen moeten de arbeidsmigranten wel naar de schuur. Dit gaat om een tijdelijke oplossing. De werknemers zouden eerst tot half september blijven. Nu is besloten dat ze over een paar weken al vertrekken. Dit betekent volgens Berghorst wel dat een deel van de oogst verloren gaat.

De arbeidsmigranten gaan terug naar huis of naar werkgevers in het buitenland. Een andere optie is naar een andere locatie in het land.

Het plan is om na de vakantie twee nieuwe huisvestingsplekken voor arbeidsmigranten te bouwen. Eén locatie zou komen aan de Olsterweg, terwijl een groter gebouw zou moeten verrijzen aan de Hanzeweg.

Olsterweg
Berghorst woont op een grote melkveehouderij aan de Oudebosweg bij Dronten, maar vorig jaar kocht de familie er een vrijgekomen boerderij aan de Olsterweg bij. In het woonhuis op die locatie zitten studenten en in de schuur arbeidsmigranten. De buitenlandse werknemers zijn in dienst bij FlevoFlex. Dat is het uitzendbureau dat Berghorst sinds maart van dit jaar runt.

Berghorst wil niet voor camera reageren op de situatie. Wel laat ze telefonisch weten dat FlevoFlex door de coronaregels en de verplichte onderlinge afstand, kampt met te weinig woonruimte voor arbeidsmigranten. Daarom zijn er zes ondergebracht in caravans die in haar schuur staan aan de Olsterweg. Berghorst heeft daar geen vergunning voor.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel