CDA-raadslid Berghorst legt functie alsnog neer

DRONTEN • Wo 30 september 2020 | 20:47 • Woensdag 30 september 2020 | 20:47

Brenda Berghorst uit Dronten heeft alsnog haar functie als CDA-raadslid neergelegd. Het aftreden is woensdagavond bekendgemaakt door de fractie van Berghorst. Deze zomer werd duidelijk dat de Drontense illegaal arbeidsmigranten in haar bedrijf had gehuisvest. Berghorst zegt haar partij en de raad niet langer met de zaak te willen belasten en stapt daarom op.

Fractievoorzitter Siert Jan Lap van het CDA heeft begrip voor het besluit: "Mede vanwege de ontstane beeldvorming en het geschaad vertrouwen in de samenwerking met andere partijen in de raad. Met het stoppen van Brenda verliest de CDA-fractie een betrokken raadslid met een heldere en nuchtere blik. Wij danken Brenda voor haar inzet en wensen haar alle goeds voor de toekomst."

Berghorst bleef eerder na motie van afkeuring nog wel aan
Tijdens een raadsvergadering eerder deze maand sprak Berghorst nog uit aan te blijven mede dankzij de steun van haar partij. Andere partijen in de gemeenteraad hadden stevige kritiek op haar.

In juli werd de illegale situatie bekend na onderzoek van Omroep Flevoland. Het raadslid had zelf net vanuit de gemeenteraad regels opgesteld voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Bij het vaststellen daarvan riep het CDA het college van B en W op om de leefomstandigheden van arbeidsmigranten in Dronten snel te verbeteren. Maar zelf had Berghorst zes van haar werknemers ondergebracht in gestalde caravans in een boerenschuur.

Tijdens de raadsvergadering zei Berghorst nog dat ze de hele situatie erg vervelend vond. Ze had het anders moeten doen, maar ze werd gedwongen door de coronacrisis. De arbeidsmigranten konden niet langer meer dicht bij elkaar verblijven en dus zocht ze naar een alternatief. Dat werden caravans in een schuur, maar ze had daarvoor geen vergunning aangevraagd.

Berghorst zei daar eerder over: "Er is gehandeld vanuit de impuls van menselijkheid. Na de indringende gesprekken in de afgelopen weken en hierop terugkijkend, vind ik het zeer spijtig dat het zo is verlopen. Als raadslid heb ik een voorbeeldfunctie en dit had ik mij moeten realiseren."

En juist dat aspect werd Berghorst zeer kwalijk genomen. Het waarheidsgehalte van haar verklaring werd tijdens de raadsvergadering door de andere fracties in twijfel getrokken. Er werd besloten een motie van afkeuring in te dienen over het functioneren van het CDA-raadslid. Deze werd raadsbreed aangenomen. Zelfs Berghorst stemde opmerkelijk genoeg voor. De motie was toen zonder consequenties. De gemeenteraad kon haar niet wegsturen.

Verklaring Brenda Berghorst over neerleggen raadslidmaatschap

"Vijf jaar geleden heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen in de raad te gaan. Het raadswerk heb ik met veel plezier en betrokkenheid gedaan. Ik heb aan interessante dossiers mogen werken op het gebied van het sociaal domein en het buitengebied.
Verantwoordelijkheid nemen doe je niet alleen in voorspoed maar ook bij tegenslag. Daarom heb ik verantwoording willen afleggen aan de inwoners van Dronten en aan de gemeenteraad over de ontstane situatie deze zomer. Ik heb daarbij ervaren dat beeldvorming een niet te onderschatten factor is en dat de combinatie van mijn recente ondernemerschap en het bekleden van een politieke functie mij als politicus en ook onze onderneming kwetsbaarder maakt.

Aangezien ik de fractie van het CDA en de raad hiermee niet langer wil belasten, heb ik besloten mijn functie als raadslid voor het CDA neer te leggen. Ik doe dit met gemengde gevoelens, maar ik kijk met plezier terug op de afgelopen 5 jaar waarin ik heb kunnen bijdragen aan een mooiere gemeente voor onze inwoners. Graag wil ik een ieder, en in het bijzonder de fractie en het bestuur van het CDA, bedanken voor het vertrouwen dat zij in mij hebben gesteld in 2018 en in de afgelopen jaren.
College van B&W en de gemeenteraad wil ik danken voor de samenwerking en wens ik wijsheid toe in goede harmonie met elkaar op te trekken om het beste uit Dronten te halen. Daarnaast wil ik mijn dank uitspreken voor de vele reacties en het begrip dat ik de afgelopen tijd heb ontvangen over de complexe situatie die is ontstaan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel