Raadslid Brenda Berghorst stapt niet op na illegaal huisvesten arbeidsmigranten

DRONTEN • Do 17 september 2020 | 23:56 • Donderdag 17 september 2020 | 23:56

CDA-raadslid Brenda Berghorst uit Dronten is niet van plan op te stappen nadat ontdekt werd dat ze illegaal arbeidsmigranten op haar bedrijf had gehuisvest. Tijdens een raadsvergadering donderdagavond sprak ze uit aan te blijven mede dankzij de steun van haar partij. Andere partijen in de gemeenteraad hadden stevige kritiek op haar. Ze heeft haar geloofwaardigheid als raadslid verloren, zo werd gezegd.

In juli werd de illegale situatie bekend na onderzoek van Omroep Flevoland. Het raadslid had zelf net vanuit de gemeenteraad regels opgesteld voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Bij het vaststellen daarvan riep het CDA het college van B en W op om de leefomstandigheden van arbeidsmigranten in Dronten snel te verbeteren. Maar zelf had Berghorst zes van haar werknemers ondergebracht in gestalde caravans in een boerenschuur.

Tijdens de raadsvergadering zei Berghorst dat ze de hele situatie erg vervelend vindt. Ze had het anders moeten doen, maar ze werd gedwongen door de coronacrisis. De arbeidsmigranten konden niet langer meer dicht bij elkaar verblijven en dus zocht ze naar een alternatief. Dat werden caravans in een schuur, maar ze had daarvoor geen vergunning aangevraagd.

Berghorst zei daar eerder over: ''Er is gehandeld vanuit de impuls van menselijkheid. Na de indringende gesprekken in de afgelopen weken en hierop terugkijkend, vind ik het zeer spijtig dat het zo is verlopen. Als raadslid heb ik een voorbeeldfunctie en dit had ik mij moeten realiseren.''

En juist dat aspect werd Berghorst zeer kwalijk genomen. Het waarheidsgehalte van haar verklaring is door de andere fracties in twijfel getrokken. Er werd besloten een motie van afkeuring in te dienen over het functioneren van het CDA-raadslid. Deze werd raadsbreed aangenomen. Zelfs Berghorst stemde opmerkelijk genoeg voor. De motie is overigens zonder consequenties. De gemeenteraad kan haar niet wegsturen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel