Partijen willen spoeddebat over illegaal huisvesten arbeidsmigranten door raadslid

DRONTEN • Wo 2 september 2020 | 16:59 • Woensdag 2 september 2020 | 16:59

Zeven van de acht fracties in de gemeenteraad van Dronten willen een openbaar spoeddebat over de zogenoemde 'affaire Berghorst'. Het CDA-gemeenteraadslid Brenda Berghorst raakte in opspraak door het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten.

In juli werd de illegale situatie bekend. Het raadslid had zelf net vanuit de gemeenteraad regels opgesteld voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Bij het vaststellen daarvan riep het CDA het college van B en W op om de leefomstandigheden van arbeidsmigranten in Dronten snel te verbeteren. Maar zelf had Berghorst zes van haar werknemers ondergebracht in gestalde caravans in een schuur.

De fractievoorzitters van GroenLinks, Pvda, SP, VVD, ChristenUnie, D66 en Leefbaar Dronten willen hier tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering over praten, op donderdag 17 september. Ze willen het hebben over de integriteit en de beeldvorming over de gemeenteraad, staat in het verzoek. "Een van onze collega die illegaal arbeidsmigranten huisvest, en op een moment ook nog dat we daar in een raadsdebat met elkaar over hebben gesproken, dat is niet goed voor het aanzien van de gemeenteraad, voor de politiek in zijn algemeenheid. En we willen het daar in de gemeenteraad over hebben met elkaar", aldus Paul Vermast, de fractievoorzitter van GroenLinks. "Hier is iets niet goed gegaan en daar moeten we het met elkaar over hebben."

Het CDA reageerde op de situatie dat het "uitermate spijtig, niet goed en niet slim" was. Een standpunt over de positie van het raadslid hebben ze nog niet bekendgemaakt. Een woordvoerder van de burgemeester heeft aan De Drontenaar laten weten dat er een gesprek tussen de partij en Jean Paul Gebben is geweest. "De burgemeester heeft gesproken met de fractievoorzitter van het CDA en met mevrouw Berghorst. De inhoud van het gesprek is uiteraard vertrouwelijk en het is aan de fractie van het CDA hoe zij hier verder mee omgaat."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel