CDA steunt raadslid na illegaal huisvesten arbeidsmigranten

DRONTEN • Zo 6 september 2020 | 9:50 • Zondag 6 september 2020 | 9:50

Het CDA in Dronten vindt dat gemeenteraadslid Brenda Berghorst mag blijven, ondanks het feit dat ze arbeidsmigranten illegaal heeft gehuisvest aan de Olsterweg. Volgens fractievoorzitter Siert Jan Lap is er geen sprake van opzet, moedwil of louter winstbejag.

In juli werd de illegale situatie bekend na onderzoek van Omroep Flevoland. Het raadslid had zelf net vanuit de gemeenteraad regels opgesteld voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Bij het vaststellen daarvan riep het CDA het college van B en W op om de leefomstandigheden van arbeidsmigranten in Dronten snel te verbeteren. Maar zelf had Berghorst zes van haar werknemers ondergebracht in gestalde caravans in een schuur.

Fractievoorzitter Lap: ''Het mag duidelijk zijn dat de handelswijze niet voorbeeldig is. Brenda heeft verklaard de handelswijze te betreuren en dat zij beter had moeten weten. Wij weten uit ervaring dat Brenda een betrokken en menselijk persoon is en dat zij met grote inzet het raadswerk verricht.'' Na een evaluatie zijn de leden van CDA Dronten tot het besluit gekomen het vertrouwen in Berghorst uit te spreken.

'Huisvesting was acuut vanwege corona'
Zelf geeft Berghorst aan dat er vanwege corona acuut een locatie nodig was waar nieuw aangekomen seizoensarbeiders in quarantaine gehuisvest konden worden. ''Om de situatie direct aan te pakken is gekeken naar een snelle mogelijkheid en gehandeld vanuit persoonlijke verantwoordelijkheid: risico op mogelijke besmetting tegengaan. De verwachting hierbij was dat het zou gaan om een situatie voor een beperkte periode; veel korter dan het hele administratieve proces van een vergunningaanvraag zou gaan duren'', aldus Berghorst. Ze geeft aan dat ze achteraf gezien een melding had moeten maken en had moeten overleggen met de gemeente.

Berghorst: ''Er is gehandeld vanuit de impuls van menselijkheid. Na de indringende gesprekken in de afgelopen weken en hierop terugkijkend, vind ik het zeer spijtig dat het zo is verlopen. Als raadslid heb ik een voorbeeldfunctie en dit had ik mij moeten realiseren.''

Behalve dat het raadslid de arbeidsmigranten illegaal had gehuisvest, had ze haar functie als mede-eigenaar van uitzendbureau FlevoFlex niet opgegeven bij de gemeenteraad. Daarover zegt ze nu dat ze alerter had moeten zijn en dat het beslist niet moedwillig is gebeurd: ''Het is in alle hectiek aan de aandacht ontsnapt.”

Zeven van de acht fracties willen spoeddebat
Afgelopen woensdag gaven zeven van de acht fracties in de gemeenteraad aan een openbaar spoeddebat over de zogenoemde 'affaire Berghorst' te willen tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering op donderdag 17 september. Ze willen het hebben over de integriteit en de beeldvorming over de gemeenteraad, staat in het verzoek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel