Noord-Holland wil samen oplossing zoeken voor nasleep zonnepaneelbranden

NOORDOOSTPOLDER • Di 4 augustus 2020 | 21:54 • Dinsdag 4 augustus 2020 | 21:54

Grote branden waarbij deeltjes van zonnepanelen vrijkomen: ook in Noord-Holland zorgen die voor hoofdbrekens bij veiligheidsregio's en milieudiensten. Omgevingsdienst Noord-Holland Noord zoekt een oplossing en wil daarvoor samenwerken met Veiligheidsregio Flevoland. Dat meldt NH Nieuws.

De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord wil snel overleg. Toezichthouder Louis Winder: "Niemand heeft daar nog over nagedacht. We zien steeds meer schuren en loodsen met zonnepanelen. Ik denk dat we daar landelijk onderzoek moeten doen of dat wenselijk is en dat we tot protocollen moeten komen hoe daar mee om te gaan bij brand."

Afgelopen week brandden in het Noord-Hollandse Moerbeek twee loodsen af met daarop zonnepanelen. Daarna lag de wijde omgeving bezaaid met kleine stukjes glas die door de brand verspreid waren.

Die situatie is een-op-een te vergelijken met de brand in Rutten van een week geleden. Ook daar gingen boerenschuren inclusief zonnepanelen in vlammen op.

Oogsten uitgesteld
Sinds de grote brand aan de Wrakkenweg was er bij boeren in de omgeving veel onrust over de neergedaalde asdeeltjes. Omdat het onduidelijk was of de zwartgeblakerde stukjes zonnepaneel schadelijk waren, mochten ze niet oogsten en moesten de dieren binnen blijven. Deze week mochten gewassen die onder de grond groeien weer geoogst worden.

Risico op maagbloedingen voor grazers
Omgevingsdienst Noord-Holland Noord ziet bij dergelijke branden vooral risico's voor grazend vee: "Het is heel licht spul en het brokkelt vrijwel meteen af als je het in je handen neemt. Het is schadelijk voor koeien en andere grazers. Als ze dit eten kunnen ze maagbloedingen krijgen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel