Engelse douane: drugs in vrachtwagen waren zeer professioneel verstopt

URK • Do 6 augustus 2020 | 14:40 • Donderdag 6 augustus 2020 | 14:40

De drugs die zijn gevonden in de truck van een 32-jarige man uit Urk, die vorige week nabij het Franse Calais werd aangehouden, waren zeer professioneel verstopt.

Dat zegt de Engelse douanedienst, de Border Force, in een persbericht. Op het moment van de aanhouding was de vrachtwagen de douanepost in Frankrijk al gepasseerd en dus formeel op Engels grondgebied. Daarom wordt de zaak in het Verenigd Koninkrijk behandeld.

Persbericht Border Force:
Border Force officers searched the lorry and found that each container of sunflowers and roses had a false floor. The floor of each of the 43 containers was unscrewed and 35 of them were found to contain an estimated 250kg of cocaine and 169kg of amphetamine. The cocaine has an estimated street value of more than £12.5million; the amphetamine is believed to be worth over £1.7million.

"De douanemedewerkers onderzochten de vrachtwagen en ontdekten dat in iedere container met zonnebloemen en rozen een dubbele bodem zat", leggen de Britten uit. "De vloer is vervolgens uit alle 43 containers geschroefd en in 35 daarvan zat ongeveer 250 kilo cocaïne en 169 kilo amfetamine. De straatwaarde van de partij is rond de 15,7 miljoen euro."

"Dit was een geraffineerde verhulling. De smokkelaars hadden vakkundig een dubbele bodem in elke container gebouwd en dit zou voor het ongetrainde oog niet waarneembaar zijn geweest", aldus Border Force.

"This was a sophisticated concealment. The smugglers had skilfully built a false floor into each container and this would have been undetectable to the untrained eye."

De opgepakte Urker zegt dat hij onschuldig is. De man is eigenaar van een transportbedrijf en de zoon van wethouder Geert Post van de gemeente Urk. Post is nu in opspraak geraakt, omdat hij een functie in het bedrijf van zijn zoon blijkt te hebben. Die nevenfunctie heeft hij echter niet doorgegeven aan de gemeente Urk.

Voorlopig in gevangenis
De verdachte is op 31 juli via een videoverbinding voor de rechter-commissaris van het Medway Magistrates Court in Chatham verschenen. De chauffeur heeft daar verklaard niets met de zaak te maken te hebben. De man blijft voorlopig in een Engelse gevangenis. Op 1 september moet hij opnieuw voorkomen. In welke plaats hij precies vastzit is niet bekend.

De operatie om de drugs uit de lading te halen duurde volgens Border Force 12 uur en is een van de grootste drugsvondsten in het Verenigd Koninkrijk dit jaar.

De National Crime Agency die de zaak in onderzoek heeft doet pas verdere mededelingen als de rechtszaak is afgerond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel