"Wrak bommenwerper op bodem Markermeer helemaal in stukken geslagen"

ALMERE • Do 6 augustus 2020 | 21:28 • Donderdag 6 augustus 2020 | 21:28

Het wrak van een neergestorte Britse bommenwerper in het Markermeer, is helemaal aan stukken geslagen en echt niet meer in elkaar te zetten. Dat zegt Bart Aalberts, majoor van de Koninklijke Luchtmacht. "Er leeft bij een hoop mensen het beeld dat daar nog een complete romp onder water is, maar dat is niet zo", legt hij uit. "Er is door de Aircraft Recovery Group in het verleden al het nodige naar boven gehaald. De grootste dingen zijn echt niet groter dan een centimeter of tachtig, zestig."

Het toestel, een Short Stirling, wordt eind augustus geborgen en ligt in het Markermeer, enkele kilometers buiten de kust van Almere. Het vliegtuig heeft in de Tweede Wereldoorlog bombardementen uitgevoerd in Duitsland. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om de BK716, een bommenwerper waarin zeven bemanningsleden zaten. Volgens Aalberts is het vliegtuig op de terugvlucht uit Berlijn neergestort in het Markermeer.

De berging zou eigenlijk 30 maart beginnen, maar is uitgesteld omdat mogelijk nog munitie bij het wrak ligt. Bij de berging worden veiligheidsmaatregelen genomen en wordt de toestand van mogelijke bommen van te voren geïnspecteerd. "Bevatten de bommen nog fosfor dan zorgen we er voor dat ze niet met lucht in aanraking komen", vertelt Aalberts. "Anders ontstaat er brand."

Naar het wrak zal gezocht worden met een gps-gestuurde graafmachine. "Op de kleibodem ligt nog een sliblaag die ter plekke tussen de vijftig en tachtig centimeter dik is. Uit duiken die ter plaatse gemaakt zijn, weten we dat vrijwel alle delen zich in die sliblaag bevinden." Die sliblaag wordt afgegraven en vervolgens naar een zeefinstallatie gebracht. Daar wordt alles groter dan acht millimeter uitgezeefd en die worden vervolgens handmatig onderzocht.

Voor Aalberts is de bergingsoperatie van een militair toestel dat in de Tweede Wereldoorlog heeft gevlogen, elke keer weer een bijzondere onderneming. "Het is altijd emotioneel op het moment dat je spullen in handen hebt die mensen zelf gebruikt hebben, die mensen zelf vastgehouden hebben. Dat is een soort tijdmachine, je gaat terug in de tijd. Dat geeft wel een link naar die mensen die daar gesneuveld zijn."

De Britse bommenwerper is eind 2008 ontdekt. Mogelijk bevinden zich tussen de wrakstukken nog stoffelijke resten van de bemanningsleden. Ter nagedachtenis aan de bemanningsleden wil de gemeente Almere een kunstwerk laten maken. Een jury heeft bepaald dat Laura O'Neill het kunstwerk gaat maken.

Begin dit jaar toonden we het verhaal van de 93-jarige Edith McLeod uit Canada. Haar broer Harry vloog in de BK716 en raakte vermist tijdens de oorlog.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel