Buurvrouw wil bouw bedrijfswoning nog steeds tegenhouden

SWIFTERBANT • Wo 19 augustus 2020 | 13:07 • Woensdag 19 augustus 2020 | 13:07

Een vrouw uit Swifterbant eist nog steeds dat haar buurman aan de Tarpanweg geen bedrijfswoning bouwt. Woensdag bleek in de rechtbank in Utrecht dat de gemeente Dronten alle fouten in de bouwvergunning hersteld heeft. De buurman mag nu in principe gaan bouwen. Maar zijn buurvrouw is het daar dus niet mee eens.

In december stonden dezelfde partijen ook al voor de rechter omdat de buurvrouw de bouw tegen wil houden. Toen oordeelde de rechter dat er fouten in het besluit zaten. Het college had namelijk de gemeenteraad eerst om een verklaring van geen bedenkingen moeten vragen, maar dat was niet gedaan. Het bestemmingsplan staat de bedrijfswoning namelijk niet toe, maar met zo'n verklaring kan de gemeente een uitzondering maken. De bouw is toen tijdelijk stilgelegd. De gemeenteraad heeft er daarna opnieuw naar gekeken. De vergunning blijft van kracht.

20 jaar
Het oorspronkelijke perceel is ooit opgedeeld in twee stukken. De vrouw woont zelf sinds 20 jaar in de oorspronkelijke bedrijfswoning. Ze is bang haar vrije uitzicht te verliezen en vindt dat haar buurman geen recht heeft op een woning. Zijn bedrijf slaat pompoenen op die ergens anders vandaan komen. En daarom is het geen agrarische onderneming, zei haar advocaat in de rechtbank.

De regels van de gemeente zeggen wat anders. Iemand die zijn eigen producten op zijn eigen terrein bewerkt valt volgens Dronten wel binnen die definitie. Ook ziet de gemeente graag woningen bij agrarische bedrijven. De splitsing van het perceel geeft de buurman ook het recht op een bedrijfswoning, vindt de gemeente. De buurvrouw heeft daarentegen geen recht op vrij uitzicht.

De rechter doet over 6 weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel