Politiek verrast door voortgang centrumplannen

EMMELOORD • Di 1 september 2020 | 0:37 • Dinsdag 1 september 2020 | 0:37

Een deel van de gemeenteraad van Noordoostpolder is verrast door sommige ontwikkelingen in het centrum van Emmeloord. Zo wordt het parkeerterrein naast de toekomstige Jumbo aan De Boei niet bebouwd. Ook is het nog maar de vraag of er een doorsteek komt bij de Beursstraat. Sommige raadsleden missen de gedachte achter het niet doorgaan van deelplannen en willen dat het college van burgemeester en wethouders hen beter op de hoogte houdt over welke afwegingen worden gemaakt.

De politiek werd maandagavond in het gemeentehuis bijgepraat over de centrumplannen voor Emmeloord. Zo werd onder meer duidelijk dat het horecapaviljoen op De Deel in maart de deuren denkt te openen, maar een andere naam krijgt dan het eerdergenoemde 'Bruut'. Ook wil woningcorporatie Mercatus zestig huurwoningen bouwen op de Paardenmarkt.

Huidige parkeerterrein moet blijven
PvdA, CU-SGP en SP hadden er moeite mee om te horen dat projecten die eerder in het Centrumplan zijn afgesproken nu toch niet door lijken te gaan. Dat betreft vooral bebouwing op het plein naast de huidige Jumbo-supermarkt, ook wel het Jumboplein genoemd. Hier zouden winkels met erboven woningen komen. Na gesprekken met ontwikkelaars en ondernemers is gebleken dat het huidige parkeerterrein er moet blijven, omdat er anders in het naastgelegen bouwblok aan De Boei geen nieuwe Jumbo-supermarkt komt.

Sommige raadsleden voelden zich voor een voldongen feit gesteld, waarbij alleen achteraf nog groen licht moet worden gegeven voor de wijziging van het bestemmingsplan. De SGP zou graag vooraf bij een plan worden betrokken in plaats van achteraf.

'Plan vastleggen is geen garantie'
Volgens wethouder Wiemer Haagsma is er geen garantie dat met het vooraf vastleggen van een plan dit ook echt gerealiseerd kan worden. Het voorbeeld van het Jumboplein toont aan dat er simpelweg geen marktpartij was die de nieuwe supermarkt zou willen ontwikkelen, als het Jumboplein was bebouwd. Achteraf heeft de raad alsnog ruimte om deze ontwikkeling in het bestemmingsplan vast te stellen. Dat plan ligt nog tot 9 september ter inzage.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel