Regionaal risiconiveau niet meer van toepassing na nieuwe landelijke coronamaatregelen

FLEVOLAND • Di 29 september 2020 | 6:35 • Dinsdag 29 september 2020 | 6:35

Het nieuwe risiconiveau dat sinds zondagavond in Flevoland van kracht was, is door de nieuwe landelijke maatregelen niet meer van belang. Een woordvoerder van de veiligheidsregio bevestigt dat de maatregelen die bij zo'n risiconiveau horen, overstegen worden door de landelijke maatregelen.

Afgelopen vrijdag werd bekendgemaakt dat Flevoland van het niveau 'waakzaam' naar 'zorgelijk' ging. Het nieuwe risiconiveau ging gepaard met nieuwe beperkende maatregelen, die zondagavond in gingen. Zo moesten horecazaken om 01.00 uur dicht en mochten er niet meer dan vijftig mensen bijeenkomen. Die maatregelen zijn nu vervangen door de nieuwe landelijke maatregelen.

Omdat het aantal besmettingen in heel Nederland snel toeneemt, voelde het kabinet zich genoodzaakt om weer alleen landelijke maatregelen af te kondigen. Dat zei premier Rutte maandagavond in de persconferentie waarin de strengere regels aangekondigd werden.

Negatief effect lockdown
Na de 'intelligente lockdown' die begin maart werd ingesteld voor heel Nederland, werd in een latere fase besloten om te proberen het coronavirus op een andere manier te beteugelen. De negatieve effecten van de lockdown op onder meer de economie en de maatschappij waren dusdanig groot, dat het kabinet besloot tot een meer regionale aanpak. Daarbij kijken het Rijk, de GGD's, het RIVM en de veiligheidsregio's samen hoe de situatie zich in iedere regio ontwikkelt. Daarbij spelen het aantal besmettingen in de regio, de snelheid van de toename, de navolging van de maatregelen en de druk op de zorg een rol. Per risiconiveau kunnen in dat systeem nieuwe, regionale maatregelen ingesteld worden.

Tijdelijk weer landelijke aanpak
Dit regionale systeem werd bijna twee weken geleden voor het eerst gebruikt. Zes veiligheidsregio's in de Randstad gingen toen van 'waakzaam' naar 'zorgelijk'. Afgelopen vrijdag kwamen daar nog eens acht veiligheidsregio's bij, waaronder Flevoland.
Maandagavond werd tijdens de persconferentie van Rutte duidelijk dat de regionale aanpak van het coronavirus voor in ieder geval de komende drie weken in de ijskast gaat.

De 25 veiligheidsregio's in Nederland worden ingedeeld in drie coronarisiconiveaus. Het eerste niveau is 'waakzaam', waarbij de situatie beheersbaar is en bron- en contactonderzoek overwegend effectief is. Het tweede niveau is 'zorgelijk'. Dat betekent dat het aantal nieuwe besmettingen toeneemt en maatregelen niet goed nageleefd worden. Het hoogste niveau is 'ernstig'. Dat wordt ingesteld als de zorgcapaciteit te klein is en er hard ingegrepen moet worden om te voorkomen dat het verder uit de hand loopt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel