Schoolbesturen nog niet tevreden over voorrang bij GGD

FLEVOLAND • Di 29 september 2020 | 16:32 • Dinsdag 29 september 2020 | 16:32

Schoolbesturen zien nog weinig resultaat van het feit dat zieke docenten voorrang krijgen bij de teststraat van de GGD. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland langs meerdere scholen. Dat komt voornamelijk doordat het speciale landelijke telefoonnummer amper wordt opgenomen.

Juffen en meesters met klachten krijgen sinds maandag op papier voorrang voor een coronatest bij de GGD. Maar volgens de schoolbesturen levert dat in de praktijk levert nog niet veel op. "Een aantal docenten kreeg de landelijke telefoonlijn wel te pakken en kon in Hoorn getest worden", zegt een woordvoerder van de SVOL-scholen, waaronder SGL, Arcus en De Rietlanden. "Dan kregen we wel dezelfde dag uitslag. Dat is fijn, maar we zijn nog niet heel blij met hoe dit gaat."

In de eerste twee dagen hebben 74 zorg- en onderwijsmedewerkers gebruik kunnen maken van het landelijke telefoonnummer. De GGD Flevoland laat weten dat dit aantal snel oploopt. Toch komen niet alle leraren erdoor. De directeur van basisschool De Boeier in de Karveel in Lelystad hoort binnen de stichting dat de prioriteitenlijn overspoeld wordt. Stichting School heeft twintig scholen in Lelystad.

Derde lijn in oktober open
De directeur van De Boeier wijst op het lerarentekort, waardoor zieke leraren niet te vervangen zijn. Eén docent van de Boeier heeft corona en drie andere leraren zitten volgens protocol in quarantaine. Daar was de school op voorbereid. Er staat online lesmateriaal klaar en leerlingen halen de fysieke materialen morgen op. Een deel van de groepen werkt tijdelijk thuis.

Dat het landelijke nummer niet wordt opgenomen, ligt niet aan de regionale gezondheidsdienst. De GGD Flevoland vergroot de testcapaciteit juist. In oktober start de derde lijn in de nieuwe teststraat in Almere. "De vierde is afhankelijk van de 'go' van de minister", zegt een woordvoerder van de GGD Flevoland. Ook in Lelystad kijkt de GGD Flevoland naar een nieuwe testlocatie met vier lijnen rond het centrum.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel