Bert van H. veroordeeld tot vier jaar cel voor aanslag met vuurwerkbom

URK • Vr 9 oktober 2020 | 13:34 • Vrijdag 9 oktober 2020 | 13:34

Bert van H. uit Espel is veroordeeld tot vier jaar onvoorwaardelijke celstraf voor zijn aandeel in de aanslag met een vuurwerkbom op een huis aan de Golfoploop op Urk. Het Openbaar Ministerie had vier jaar cel, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk, geëist.

Van H. is vrijgesproken van poging tot doodslag. Hij is veroordeeld voor het 'medeplegen van poging tot zware mishandeling met voorbedachte rade en medeplegen van opzettelijk een ontploffing teweegbrengen'.

De rechtbank vindt een onvoorwaardelijke straf op zijn plaats omdat H. op het moment van de aanslag nog in een proeftijd van een eerdere veroordeling tot brandstichting zat. Door weer in de fout te gaan laat hij volgens de rechtbank zien niet te hebben geleerd van zijn eerdere daden. Ook wilde de verdachte niet meewerken aan psychologisch onderzoek.

H. bekende twee weken geleden, tijdens de inhoudelijke behandeling voor de rechtbank in Lelystad, dat hij degene is geweest die op 3 november vorig jaar de vuurwerkbom door de brievenbus van de familie Bos heeft gegooid.

Niemand gewond, wel veel schade
Door de explosie die volgde raakte niemand gewond, maar er ontstond wel erg veel schade. Het huis was maanden onbewoonbaar. Volgens een expert van de politie was het een geluk dat vader, moeder en de twee kinderen van op dat moment 9 en 7 jaar de slaapkamerdeuren dicht hadden, anders waren er mogelijk doden gevallen.

Bert van H., die meteen na de aanslag onderdook, verklaarde na zijn arrestatie spijt te hebben van zijn daad. Tijdens de vorige zitting barstte hij meerdere malen in tranen uit. Naar eigen zeggen is hij onder druk gezet door medeverdachte Harm-Hendrik S.. Ook gaf hij opnieuw toe dat ze zich vergist hadden in het adres. Zij wilden wraak nemen op een ander echtpaar. Die mensen hadden een dag eerder aan de politie doorgegeven dat er mogelijk illegaal vuurwerk in dozen in een auto zat.

Grote impact op gezin
De vader van het gezin maakte in de rechtszaal gebruik van zijn spreekrecht. Hij gaf aan hoe groot de impact van de aanslag is op het gezin. "Ik heb nog steeds last om mij te concentreren op het werk. Ook mijn vrouw heeft veel stress en lichamelijke klachten. Ze heeft psychische hulp gezocht. De impact op ons leven is enorm. Mijn zoon heeft ADHD en de explosie heeft veel invloed op zijn schoolprestaties en gedrag. Mijn dochter is nog steeds erg bang bij onweer en heeft PTSS. Mijn hart als vader huilt als ik haar angst zie."

Medeverdachte Harm-Hendrik S. staat 23 december terecht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel