Honderd uur taakstraf voor hulp aan verdachte vuurwerkbom

URK • Do 22 juli 2021 | 13:59 • Donderdag 22 juli 2021 | 13:59

Een 25-jarige man uit Urk heeft een taakstraf van honderd uur gekregen voor het geven van hulp aan de voortvluchtige vuurwerkbomdader Bert van H. uit Espel. De Urker hielp Van H. begin vorig jaar uit handen te blijven van de politie, die al maanden naar de Espelaar op zoek was.

De Urker boekte begin februari voor de pleger van de vuurwerkbomaanslag een appartement in een plaatselijke bed and breakfast. Ook bracht hij medicijnen bij de Espelaar. Volgens de Urker deed hij dit omdat Bert nou eenmaal zijn beste vriend was.

Van H. was eind 2019 betrokken bij een aanslag met een vuurwerkbom, waardoor een huis aan de Golfoploop op Urk ernstig beschadigd raakte. Het getroffen gezin moest bijna een jaar lang ergens anders wonen, omdat het huis na de explosie onbewoonbaar was. Ook heeft het gezin nog altijd last van de aanslag.

Na de ontploffing sloeg Van H. op de vlucht. De politie was maandenlang naar hem op zoek. Van H. werd uiteindelijk pas meer dan drie maanden na de vuurwerkexplosie opgepakt. Hij werd veroordeeld tot vier jaar cel.

De Urker vriend kon voor het helpen verbergen van een voortvluchtige verdachte een maximale gevangenisstraf van een half jaar krijgen, of een geldboete van 8700 euro. De rechter vond een taakstraf uiteindelijk gepast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel