Vijf jaar cel voor tweede vuurwerkbomverdachte

URK • Wo 6 januari 2021 | 11:19 • Woensdag 6 januari 2021 | 11:19

Harm-Hendrik S. uit Urk is veroordeeld tot vijf jaar cel voor zijn rol bij de vuurwerkbomaanslag van november 2019. Daarbij raakte een huis aan de Golfoploop op Urk ernstig beschadigd. Het getroffen gezin moest maandenlang ergens anders wonen, omdat het huis na de explosie onbewoonbaar was.

Tegen S. was zes jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank in Lelystad acht bewezen dat de 29-jarige Harm-Hendrik S. de initiator van de aanslag is geweest. S. maakte de bom en bepaalde verder dat hij en medeverdachte Bert van H. donkere kleding, handschoenen, en bivakmutsen moesten dragen. Ook het afplakken van de kentekenplaten van de auto zou het idee van S. zijn geweest.

Eerder werd Bert van H. uit Espel al veroordeeld tot vier jaar cel.

Verkeerde adres
S. heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. De rechtbank gaat mee in dat verhaal. De officier van justitie denkt dat een Facebook-bericht van de buurvrouw van de slachtoffers de aanleiding is geweest. Dat ging over vuurwerk waarmee S. eerder die dag was gezien. S. wilde volgens het OM wraak voor het bericht nemen. Maar de bom werd per ongeluk op het verkeerde adres door de brievenbus geduwd.

"Onacceptabel gedrag", noemde de officier het tijdens de zitting op 23 december. Een 'goddeloze en lafhartige daad' waar de verdachte geen berouw voor toont.

S. wijst naar zijn medeverdachte
Harm-Hendrik S. zelf ontkent schuld te hebben aan de aanslag. Maar de rechter zegt in het vonnis dat hij wel degelijk de initiatiefnemer was. S. wijst Bert van H. uit Espel aan als dader. S. beweert dat hij de medeverdachte op 3 november vorig jaar een lift gaf. Ze zouden samen een broodje zijn gaan eten in Emmeloord. Bert van H. zou hebben gezegd dat hij onderweg een telefoon moest afgeven bij zijn vriendin. S. zette hem daarom af op de Golfoploop. "Toen hij weer instapte, riep hij: rijden, rijden. Ik had geen idee wat er aan de hand was. Pas toen ik de explosie hoorde, schreeuwde ik naar hem: Wat heb je gedaan?"

Eerdere veroordelingen
De rechter neemt het Harm-Hendrik S. kwalijk dat hij zijn eigen rol als initiatiefnemer niet heeft willen toegeven. Daarnaast heeft hij geprobeerd de medeverdachte zo ver te krijgen dat hij zijn mond hield. Hij heeft ook een getuige gevraagd zijn verklaring in te trekken. In het vonnis is rekening gehouden met het strafblad van S. Daar staan meerdere veroordelingen in, waaronder een veroordeling voor een vuurwerkdelict een paar weken voor de explosie.

Bert van H. in hoger beroep
Van H. heeft tijdens zijn rechtszaak toegeven dat hij degene was die de vuurwerkbom door de brievenbus heeft geduwd. Hij verklaarde dat hij onder druk was gezet door Harm-Hendrik S. Inmiddels is Bert van H. in hoger beroep gegaan tegen de vier jaar celstraf die hem is opgelegd. Dat laat zijn advocaat Sidney Smeets weten.

Of dat hoger beroep ook volledig wordt doorgezet, zou volgens Smeets nog wel afhangen van de uitspraak die de rechtbank vandaag deed. Smeets gaf eerder op woensdagochtend aan af te wachten wat daar uitkomt, en dan nog eens een goed gesprek te gaan voeren met zijn cliënt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel