Eis: 6 jaar cel voor aanslag met vuurwerkbom

URK • Wo 23 december 2020 | 10:18 • Woensdag 23 december 2020 | 10:18

Tegen de 29-jarige Harm-Hendrik S. uit Urk is 6 jaar gevangenisstraf geëist. De officier van justitie acht bewezen dat hij de initiator is geweest van de aanslag met een vuurwerkbom op een woning aan de Golfoploop. De bom werd door de brievenbus gegooid en veroorzaakte een explosie. S. zou het getroffen gezin 23.000 euro schadevergoeding moeten betalen.

Volgens justitie maakte S. de bom, bepaalde hij verder dat hij en zijn medeverdachte donkere kleding, handschoenen en bivakmutsen moesten dragen en wilde hij ook de kentekenplaten afplakken van de auto die de twee die avond in november vorig jaar gebruikten.

Van poging tot moord of doodslag eiste de officier vrijspraak. Dat is niet te bewijzen, omdat op het moment van de aanslag niemand van de bewoners in de hal stond van de woning. Maar de Urker maakte zich volgens haar wel schuldig aan een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Zij denkt dat een Facebook-bericht van de buurvrouw van de slachtoffers over het vuurwerk van S. eerder die dag, de aanleiding is geweest. De Urker wilde daar volgens haar wraak voor nemen. Maar de bom werd per ongeluk op het verkeerde adres door de brievenbus geduwd.

"Onacceptabel gedrag", vindt de officier. Een 'goddeloze en lafhartige daad' waar de verdachte geen berouw voor toont. Harm-Hendrik S. zei woensdag tijdens de zitting dat hij geen schuld heeft aan de aanslag.

De Urker wees Bert van H. uit Espel aan als schuldige. Die werd eerder in de zaak al veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf. S. beweert dat hij de medeverdachte op 3 november vorig jaar een lift gaf. Ze zouden samen een broodje gaan eten in Emmeloord. Bert van H. zou hebben gezegd dat hij onderweg een telefoon moest afgeven bij zijn vriendin. S. zette hem daarom af op de Golfoploop. "Toen hij weer instapte, riep hij: rijden, rijden. Ik had geen idee wat er aan de hand was. Pas toen ik de explosie hoorde, schreeuwde ik naar hem: Wat heb je gedaan?"

Wraak
Een dag na de explosie bood Van H. volgens S. excuses aan. "Ik was woest dat hij me hierbij had betrokken." Naar de motieven zegt hij alleen maar te kunnen gissen. "Wij hebben in het verleden veel problemen gehad. Hij betichtte mij van overspel met zijn vriendin. Misschien wilde hij hiermee wraak op mij nemen door me in de problemen te brengen? Misschien wilde hij indruk op me maken? Misschien was hij zoals altijd op zoek naar sensatie?"

"Ik vind het heel erg wat er is gebeurd. Het is verschrikkelijk dat ik in verband word gebracht met iets wat vreselijk tegen mijn principes ingaat", verklaarde S. woensdagmorgen voor de rechtbank in Lelystad.

De rechtbank vindt het lastig dat de Urker nu pas met een verklaring komt, terwijl hij al een jaar vastzit. "Het mag natuurlijk, maar hierdoor hebben wij ons niet kunnen voorbereiden op uw verhaal", zei de voorzitter van de rechtbank.

Bekentenis
Bert van H. heeft in oktober bekend dat hij degene was die de vuurwerkbom door de brievenbus van de familie Bos heeft gegooid. Hij verklaarde dat hij onder druk was gezet door de verdachte die nu terechtstaat.

Niemand gewond, wel veel schade
Door de explosie die volgde raakte niemand gewond, maar er ontstond wel veel schade. Het huis was maanden onbewoonbaar. Volgens de forensische onderzoeksorganisatie NFI werd er flitspoeder gebruikt in de bom, dat vaak voorkomt in illegaal vuurwerk. Dit veroorzaakt volgens de deskundigen een 'verwoestende schade' op de omgeving. De drukgolf die ontstaat kan dodelijk zijn tot op enkele meters afstand.

Veel last van aanslag
De vader van het getroffen gezin vertelde vandaag opnieuw hoeveel last hij en zijn gezin nog altijd hebben van de aanslag. "Onze dochter van toen 7 heeft alles meegemaakt. Zij was wakker, ging naar de wc, hoorde gerommel bij de voordeur en ging kijken. Ze zag dat de bom naar binnen werd gegooid en vluchtte naar haar slaapkamer. Daarna moesten we ons eigen huis uit vluchten, dat gevuld was met rook en een grote chaos was."

Zijn vrouw kampt met een trauma en daar heeft ze veel last van, nu er ondanks het vuurwerkverbod op Urk veel vuurwerk wordt afgestoken. "Ze durft in het donker de deur niet meer uit en krijgt daar nu aanvullende hulp voor."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel