Meer dan 30 kerkgangers welkom bij diensten

URK • Za 10 oktober 2020 | 17:13 • Zaterdag 10 oktober 2020 | 17:13

De meeste kerken op Urk laten zondag meer dan 30 kerkgangers toe tijdens de diensten. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente. Volgens de gemeente kiezen de meeste kerken voor 100 kerkgangers. Normaal gesproken kunnen er zo’n 1.000-2.000 terecht voor een dienst. De anderhalve meter maatregel wordt gewaarborgd en daarnaast wordt er ook minder gezongen dan gebruikelijk.

Omdat het coronavirus in Nederland oplaait, adviseert het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) 30 kerkgangers toe te laten, maar laat wel ruimte voor maatwerk. Kerken beslissen zelf hoeveel mensen welkom zijn, afhankelijk van het gebouw en het aantal besmettingen in de gemeente.

Bij de Christelijke Gereformeerde Kerk op Urk (Eben-Haëzer) laat dominee Alwin Uitslag zo'n 250 kerkgangers toe. Dat is een kwart minder dan vorige week. De kerk biedt normaal gesproken plek voor 1000 mensen.

Dominee Uitslag wijst erop dat de nieuwe aantallen strenger zijn dan de RIVM-voorschriften. Kerkgangers hebben meer ruimte dan 1,5 meter. Bovendien is corona op Urk volgens de predikant nog beheersbaar: er zijn weinig besmettingen en geen ziekenhuisopnames. Ook keek de kerk in hun beslissing naar de culturele instellingen in Emmeloord en Dronten. Die kregen ontheffing voor bezoekersaantallen van de veiligheidsregio.

Gemeente houdt vinger aan de pols
De gemeente Urk laat weten in gesprek te blijven met de kerken. Nadat meerdere dominees dinsdag kritisch waren op de afgekondigde maatregelen, is de nieuwe burgemeester van Urk, Cees van den Bos, donderdag met de kerken om de tafel gegaan. De burgemeester erkent dat er ruimte zit tussen RIVM-richtlijnen en het CIO-advies, maar wees de kerken op hun verantwoordelijkheid en vroeg ze een verstandige afweging te maken. Wel houdt de gemeente Urk een vinger aan de pols en is er afgesproken dat de kerken laten weten welke afweging er is gemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel