Drie bewoners Talma Haven bezweken aan COVID-19

URK • Di 24 november 2020 | 22:22 • Dinsdag 24 november 2020 | 22:22

Drie bewoners van woonzorgcentrum Talma Haven op Urk zijn de afgelopen dagen overleden aan COVID-19. Dat bevestigt directeur Wilfred Muller van Talma Urk. Vorige week werd bekend dat op één van de afdelingen van Talma Haven nagenoeg alle vijftien bewoners besmet waren geraakt. Op de afdeling wonen kwetsbare, dementerende ouderen.

Het coronavirus kwam het woonzorgcentrum binnen door familiebezoek. Het familielid testte pas dagen na het bezoek positief, maar op dat moment was het virus al verspreid op de afdeling.

Bij Talma Urk zijn ook 13 medewerkers die positief getest zijn. Zij werken in Talma Haven, het Dok en in de thuiszorg, maar zitten nu noodgedwongen thuis. Volgens directeur Muller lukt het momenteel nog om de roosters rond te krijgen, maar draaien medewerkers wel extra diensten. De gebeurtenissen maken veel indruk, merkt hij. "Die sterfgevallen, dat is heel heftig. En medewerkers hebben het door de extra diensten en de extra beschermende kleding die ze moeten dragen momenteel toch al zwaar.

Maatregelen gemeente
De ChristenUnie sprak dinsdagavond tijdens de commissievergadering haar zorgen uit over de ontwikkelingen rond corona op Urk en vroeg aan wethouder Freek Brouwer wat de stand van zaken is. De wethouder liet weten dat de gemeente elke dag meerdere overleggen heeft met zorginstanties. Er is een publiekscampagne gestart en het museum en het zwembad blijven voorlopig dicht. Ook staat er vanaf woensdag een mobiele testlocatie van de GGD in de gemeente.

Volgens de wethouder heeft de impact van de coronabesmettingen onder meer gevolgen voor de vaccinaties van zuigelingen. Doordat sommige moeders in thuisquarantaine zitten, komt het consultatiebureau bij die gezinnen thuis de vaccinaties geven.

Brouwer is blij met de gesprekken die hij heeft met de Urker huisartsen. Die zien volgens hem een kentering in het gedrag van een gedeelte van de Urker bevolking. Zo worden er volgens de huisartsen steeds meer mondkapjes gedragen in winkels en houden mensen zich steeds beter aan de maatregelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel