Vrijdag duidelijkheid over maatregelen komend weekend

URK • Do 3 december 2020 | 13:09 • Donderdag 3 december 2020 | 13:09

Of de vorige week ingestelde veiligheidsmaatregelen op Urk dit weekend een vervolg krijgen, wordt vrijdag bekendgemaakt. De gemeente Urk heeft donderdag daarover met politie en Openbaar Ministerie overlegd. Het gaat dan onder meer om het tijdelijk cameratoezicht in delen van het dorp en om het instellen van een veiligheidsrisicogebied, waarbinnen de politie preventief mag fouilleren.

De maatregelen werden vorige week getroffen naar aanleiding van ongeregeldheden op zaterdag 21 november. In het dorp werden toen 's avonds zwaar vuurwerk afgestoken en brandjes gesticht. Hulpdiensten werden bestookt met vuurwerk. Met de maatregelen wilden gemeente en politie voorkomen dat er afgelopen zaterdag opnieuw relletjes zouden plaatsvinden.

Uiteindelijk kwam het zaterdag toch weer tot ongeregeldheden, met opnieuw brandjes en vuurwerk. De Mobiele Eenheid moest in actie komen. Dat gebeurde nadat politieauto's waren bekogeld met flessen en stenen. Twaalf mensen werden opgepakt. Het gaat om drie minderjarigen en negen anderen in de leeftijd van 18 tot 31.

Deze verdachten zijn inmiddels allemaal weer op vrije voeten. Ze blijven wel verdachten, in de meeste gevallen wordt hen brandstichting of openlijke geweldpleging verweten.

Burgemeester Cees van den Bos liet in de aanloop naar afgelopen weekend doorschemeren dat indien nodig ook strengere maatregelen getroffen zouden kunnen worden. Onduidelijk is nog of dit komend weekend gaat gebeuren. De burgemeester stelde deze week tevreden vast dat er afgelopen weekend minder toeschouwers bij de ongeregeldheden waren. Van den Bos had Urkers opgeroepen om weg te blijven, zodat relschoppers zich niet aangemoedigd zouden voelen.

De burgemeester laat verder weten dat hij graag met jongeren in gesprek wil om te horen waarom het in het dorp tot ongeregeldheden komt. Volgens de gemeente hebben zich na die oproep nog geen jongeren spontaan gemeld. Jongerenwerk op Urk gaat er volgens de gemeente nu mee aan de slag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel