'Kerken hebben gefaald in het opvoeden van deel jongeren'

URK • Wo 9 december 2020 | 10:03 • Woensdag 9 december 2020 | 10:03

Kerken, scholen en ouders op Urk hebben gefaald in het opvoeden van in ieder geval een deel van de jongeren. Dat stelt dominee Alwin Uitslag van de christelijk gereformeerde kerk Eben-Haëzer op Urk naar aanleiding van de ongeregeldheden de afgelopen tijd.

De afgelopen drie weekenden was het onrustig in het dorp. Jongeren staken op straat extreem zwaar vuurwerk af en gooiden molotovcocktails naar de politie. De ME werd ingezet en meerdere jongeren werden opgepakt. Bij de ongeregeldheden waren zo'n 150 jongeren betrokken. "Het doet toch pijn om te zien wat zij teweeg brengen op ons dorp", aldus de dominee. Hij benadrukt dat slechts een klein deel van de Urker jeugd voor overlast zorgt. "Met een heel groot deel van de jongeren gaat het gelukkig goed."

Waarde Gods woord
Uitslag zegt dat de kerken steken hebben laten vallen bij de jongeren die op zaterdagavond wel de straat op gingen. "Blijkbaar zijn wij er niet in geslaagd om de jongeren bij te brengen dat je ook met respect en met fatsoen moet omgaan met het gezag van de politie en de burgemeester."

Ook denkt de dominee dat de kerken gefaald hebben in het duidelijk maken dat de zaterdagavond een goede aanloop moet zijn naar het eerbiedigen van de zondag, wat op Urk heel belangrijk is. "Als je zo de zaterdagavond doorbrengt, dan kun je eigenlijk niet op een goede wijze de zondag ingaan. Blijkbaar is het ons dus niet gelukt om de waarde en de betekenis van Gods woord aan dit deel van de jongeren over te brengen." Hij vindt dat misschien nog wel het meest pijnlijke aan de rellen.

Beter contact
Volgens Uitslag wordt er tussen de kerken veel overlegd over hoe er vanuit de gebedshuizen een signaal afgegeven kan worden over de ongeregeldheden. "Persoonlijk denk ik daarin ook dat het van groot belang is om de contacten te intensiveren met onze jongeren. Want dit komt niet zomaar uit de lucht vallen."

In gesprekken met verschillende jongeren is ook geprobeerd te achterhalen waarom sommigen zich zo gedragen. Daaruit kwam vooral naar voren dat er zo weinig te doen is nu. "Alles is dicht. De contacten moeten in het klein plaatsvinden, met kleine groepjes, en dat zoekt eigenlijk een soort ontlading of een uitweg", aldus Uitslag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel