Q&A - Wat mogen Urker vissers na 1 januari nog op de Noordzee?

URK • Ma 14 december 2020 | 7:10 • Maandag 14 december 2020 | 7:10

Het zijn spannende dagen voor Urker vissers. In Brussel en Londen wordt druk onderhandeld over een Brexit-deal per 1 januari. Een akkoord met het Verenigd Koninkrijk is cruciaal voor de Nederlandse vissers. Veel van hen vissen in Britse territoriale wateren op schol en tong. Als het aan de Britten ligt, moet onder meer de Urker kottervloot daar weg en zijn alleen Britse vissers er nog welkom.

Over Brexit, visserij in Britse wateren en dit zeerecht zijn veel vragen. Veel termen vliegen je om de oren, maar wat houdt het allemaal in? Professor doctor Marcel Brus is hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en is gespecialiseerd in zeerecht.

Wat verandert er op 1 januari 2021 voor de Urker vissers bij een no-dealbrexit?
Als er geen akkoord is, mogen Urker vissers niet meer in de Britse wateren vissen. Dat is ongeveer de halve Noordzee. Iedere kuststaat heeft recht op 200 zeemijl om daar het beheer te hebben over visserij. In de Noordzee is daarom ook een grens getrokken voor ieder land.

Kunnen de Britten nu alles doen met de zee?
Nee, er zijn beperkingen aan. Vervuilen of overbevissing mogen de Britten niet doen. Buiten de EU om zijn daar afspraken over gemaakt. Ook moeten de Britten er voor zorgen dat niet-Britse schepen, over het Britse deel van de Noordzee kunnen varen.

Wat gebeurt er als er toch door een EU-schip wordt gevist in Britse wateren?
Als een Nederlands schip zonder toestemming in Britse wateren vist, overtreedt je de regels van dat land. Net als het rijden door een rood stoplicht, kan je ook hier een bekeuring voor krijgen. Over het algemeen zijn er wel afspraken dat een schip snel weer verder mag varen.
LEES OOK: Britse marine bereidt zich voor om buitenlandse vissers te arresteren

Mag ik nog wel varen over het Britse water?
Ja, iedereen mag daar gewoon varen. Ook schepen uit landen die niet direct aan de Noordzee grenzen. Dit is de vrijheid van de zee. Werken en/of onderzoek doen mag er niet.

Wat kunnen de Urker vissers verwachten van een Brexit?
Voor de Urker vissers komt er een hele stevige beperking. Hoogleraar Marcel Brus verwacht niet dat Johnson met een deal kan thuiskomen waarbij Nederlandse vissers in de Britse Noordzee kunnen vissen. Op korte termijn is het een zure appel voor onder meer de Urker vissers, maar op langere termijn verwacht Brus een deal tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa waarbij er afspraken komen over vissen in elkaars zeewater.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel