Opnieuw noodkreet over gevolgen Brexit-akkoord op visserijsector

URK • Ma 21 december 2020 | 22:40 • Maandag 21 december 2020 | 22:40

Het Bestuurlijk Platform Visserij (BPV), waar ook de gemeente Urk deel van uitmaakt, heeft een laatste noodkreet verstuurd aan minister Carola Schouten en premier Rutte. Het platform vraagt Schouten om niet in te stemmen met een deal met het Verenigd Koninkrijk die "zal leiden tot het verdwijnen van de visserijsector uit Nederland."

Na maanden van gesprekken deden Europese onderhandelaars afgelopen weekend een voorstel om een kwart van de vangstquota in het Britse deel van de Noordzee aan de Britten terug te geven.

Brits tegenbod van drieëndertig procent
De Britse onderhandelaars wilden op hun beurt dat zestig procent zou worden teruggegeven. Maar maandagavond kwam er van Britse kant uiteindelijk een lager tegenbod van drieëndertig procent vangstreductie voor Europese vissers in Britse wateren, aldus Bloomberg.

Maar volgens het BPV zou zelfs het Europese aanbod van vijfentwintig procent al desastreus zijn voor de Nederlandse visserijgemeenten: "De visserijorganisaties hebben aangegeven dat dit onacceptabel is. Wij steunen dat vanwege de grote consequenties voor de totale visserijgemeenschappen. Van de gezinnen van de vissers, tot de veilingen, de verwerking, de vishandel, maar ook de visserijscholen."

Het inleveren van vijfentwintig procent van de visrechten zou de Nederlandse visserijsector zo'n veertig miljoen euro per jaar kunnen kosten. Dit is volgens het BPV niet verenigbaar met het mandaat dat de lidstaten hebben gegeven aan hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Dat spreekt namelijk van het handhaven van de wederzijdse toegang tot de Britse wateren en het behoud van stabiele visquota.

Vrees voor spanning en conflicten op de Noordzee
Het Bestuurlijk Platform Visserij spreekt verder de vrees uit dat ook met een akkoord, toekomstige onderhandelingen niet uit zullen blijven. Verder vreest het BPV voor spanning op het water, die tot grote conflicten kan leiden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel