Ook milieueffectrapportage Port of Urk niet op orde

URK • Ma 11 januari 2021 | 11:27 • Maandag 11 januari 2021 | 11:27

Het milieueffectrapport (mer) voor bedrijventerrein Port of Urk is op belangrijke onderdelen incompleet en bevat onjuiste vergelijkingen. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage. Eerder kreeg de gemeente Urk ook al van de provincie stevige kritiek. Die oordeelde dat het ontwerpbestemmingsplan voor het bedrijventerrein niet op orde was.

De gemeente Urk wil aan de zuidkant van Urk een bedrijventerrein van 100 hectare groot aanleggen. Met Port of Urk wil de gemeente ruimte bieden aan bedrijven uit het visserijcluster en de maritieme sector, en aan bestaande bedrijven uit Urk. Wanneer een project negatieve gevolgen kan hebben voor het milieu, zoals bij dit project, moet daar een mer voor opgesteld worden. De gemeente Urk had de Commissie gevraagd het gemaakte rapport te beoordelen.

Essentiële informatie ontbreekt
Volgens de Commissie mist er essentiële informatie in het rapport. Zo is nergens goed onderbouwd waarom het bedrijventerrein precies op de nu uitgekozen locatie moet komen, en waarom het de geplande grootte moet krijgen. Het is niet duidelijk of er ook andere locaties zijn onderzocht en of er daarbij aandacht is besteed aan de gevolgen voor het leefmilieu.

Daarnaast is het verband met de geplande Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland (MSNF) niet duidelijk. De provincie wil de MSNF direct naast het bedrijventerrein. Volgens de Commissie moet het rapport duidelijk maken hoe de twee plannen met elkaar samenhangen. Ook moet het laten zien hoe het bedrijventerrein zich gaat ontwikkelen als de haven er niet komt.

Stikstofberekeningen mogelijk verkeerd
In het rapport staat verder dat er rekening is gehouden met de toekomstige Zeeheldenwijk en de haven. Maar volgens de Commissie is dit niet op de juiste manier gedaan. Doordat de verkeersgegevens van dit gebied niet goed zijn gebruikt, kloppen ook de stikstofberekeningen en de geluidshinder misschien niet.

De Commissie is bang dat het milieubelang op basis van dit rapport niet goed meegewogen kan worden bij de besluitvorming over Port of Urk. Ze adviseert de gemeente dan ook om eerst alle ontbrekende informatie in een aanvulling op het mer op te nemen, voordat er een besluit genomen wordt over het bestemmingsplan voor Port of Urk.

Gemeente niet geschrokken
Een woordvoerder van de gemeente Urk laat weten dat zowel het oordeel van de Commissie als de eerdere reactie van de provincie niet als verrassing kwamen. "Met de provincie hebben we tijdens het hele traject al goed contact. Dus ook over die kritiekpunten, daar komen we wel uit met de provincie."

Dat het milieueffectrapport volgens de Commissie op bepaalde onderdelen tekort schiet is volgens de woordvoerder ook geen groot probleem. "Dit soort dingen horen bij de procedure. In veel gevallen komt het erop aan: wat zet je er wel in en wat niet? Wat nu als ontbrekende informatie is aangemerkt, is bij ons wel bekend. Dus het is niet al te ingewikkeld om dat nu alsnog aan het rapport toe te voegen. Dat zorgt voor geen of weinig vertraging in het proces. We zien het dan ook niet somber in."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel