Afval inzamelen: hoe Lelystad 'Almeerse toestanden' wil voorkomen
Gemeente Lelystad hoopt afvaldumpingen naast de ondergrondse containers te voorkomen door een sensor in de containers die een melding geeft als ze vol zijn. Daarnaast wil de gemeente 'Almeerse toestanden' voorkomen door twee keer per week grofvuil gratis te laten ophalen.
Bewoners van de wijk De Punter ontvingen woensdag voor het eerst de bakken voor het plasticafval. Restafval moet voortaan in ondergrondse containers worden weggegooid. Het plan is omstreden. Bewoners zijn bang dat er afval naast de containers zal worden gedumpt, net zoals in sommige Almeerse wijken een probleem is. Daarnaast was de uitkomst van een enquête vorig jaar over het inzamelen volgens bewoners van de Horst anders dan de gemeente beweerde.
Sensor
Om dat dumpen van afval tegen te gaan zit er dus een sensor in de nieuwe ondergrondse containers. Wethouder Jack Schoone: "Met slimme technieken weten we, deze gaat vol raken en moeten we vaker legen dan een ander." Daarnaast wordt het grofvuil op dinsdag en donderdag gratis opgehaald, als mensen daar telefonisch een afspraak voor maken.
Volgens Schoone gaat de gemeente ook strenger controleren op bijplaatsen. "In het begin zullen we waarschuwen, maar daarna gaan we echt over op verbaliseren." Lelystad is voor het 'nieuwe inzamelen' in vijf stadsdelen verdeeld. Met de inzet van afvalcoaches hoopt de gemeente mensen te helpen om afval te beperken en op de juiste manier te scheiden.
'Fantastisch' en 'Slecht idee'
Bewoners van De Punter reageren verschillend op de nieuwe bak met oranje deksel. "Ik vind het fantastisch," zegt een buurtbewoonster. "Wij zijn fanatiek inzamelaars van plastic en sindsdien merken wij eigenlijk dat die grijze bak niet meer vol is. Ik denk dat mensen die nog niet inzamelen nu wel gestimuleerd worden om ook plastic te scheiden, omdat je anders heel vaak moet lopen om je restafval weg te gooien."
"Belachelijk" noemt een andere mevrouw uit de wijk het. "Ik ben heel slecht ter been, ik rijd met een scootmobiel, ik moet helemaal naar het einde van de straat met een zak. Hoe dan? Het is al bewezen dat het duurder is en toch gaan ze ermee door. Gewoon een heel slecht idee."
Goedkoper
Volgens wethouder Schoone is afval scheiden ná het inzamelen juist duurder. "Er wordt gezegd dat het goedkoper is, maar dat geldt alleen voor hele grote steden waar veel flats zijn en die geen mogelijkheid hebben om deze ondergrondse containers te plaatsen. Maar hier kan dat wel en daarom hebben we hiervoor gekozen." Hij verwacht dat op deze manier de hoeveelheid restafval per huishouden daalt van ongeveer 180 kilo naar zo'n honderd kilo per jaar.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Jongeren willen meer toegankelijke ontmoetingsplekken in Almere
ALMERE • Do 27 maart • Donderdag 27 maartJongeren in Almere hebben behoefte aan meer veilige en toegankelijke plekken om te ontspannen en af te spreken. Dat blijkt uit het onderzoek ‘JONG! Ontspannen en ontmoeten in Almere’ van hogeschool Windesheim....
-
'Tientallen Almeerders hebben zich alsnog laten vaccineren tegen mazelen'
FLEVOLAND • Do 27 maart • Donderdag 27 maartGGD Flevoland zegt tevreden te zijn over de opkomst van de inloopspreekuren over mazelen in Almere en Lelystad. Ouders konden met hun kinderen dinsdag, woensdag en donderdag langs de vestigingen van de...
-
Verdacht signaal in integriteitsonderzoek levert opnieuw vertraging op bij ontwikkeling haven
URK • Do 27 maart • Donderdag 27 maartDe ontwikkeling van de buitendijkse haven bij Urk heeft voor de zoveelste keer averij opgelopen. Plaatselijke ondernemers en de provincie Flevoland kijken daardoor tegen nieuwe vertraging aan van minimaal...