Opzichter provincie waarschuwde al eerder voor risico omwaaien Tong van Lucifer

LELYSTAD • Vr 22 januari 2021 | 6:12 • Vrijdag 22 januari 2021 | 6:12

Een opzichter van de provincie Flevoland heeft vorig jaar nog vóórdat de Tong van Lucifer scheef kwam te hangen, al gewaarschuwd dat het kunstwerk zomaar om kon waaien. Ondanks die waarschuwing bleef het zware beeld tijdens het stormachtige weekend van eind februari op de Knardijk staan. De provincie trof ondertussen geen veiligheidsmaatregelen.

Een en ander blijkt uit een lange reeks documenten die aan Provinciale Staten zijn gestuurd. Onderdeel van de documenten vormen mails van ambtenaren van de afdelingen Infrastructuur én Strategie en Beleid. Zij uitten hun bezorgdheid over de conditie van de Tong van Lucifer.

Omdat het kunstwerk half februari al enigszins uit het lood was geslagen, werd een opzichter gevraagd om de situatie te beoordelen. Die meldde op 21 februari na inspectie dat er delen van de inwendige constructie waren losgekomen en dat er op korte termijn iets moest gebeuren. "Het zou zomaar kunnen dat het met de volgende storm omgaat", aldus de medewerker.

Storm
Hoewel het voor dat weekend al voor de vierde keer in korte tijd stormde in Nederland werd er niet direct iets met het advies van de opzichter gedaan, zo blijkt uit de documenten.

Omroep Flevoland constateerde ná het weekend, op maandagavond 24 februari, dat het kunstwerk inmiddels compleet scheef stond en meewaaide met de wind. Twee medewerkers van de provincie beoordeelden de situatie en verantwoordelijk gedeputeerde Michiel Rijsberman concludeerde vervolgens dat er geen direct gevaar was dat het beeld zou omvallen.

Maar uit de mailwisseling van betrokken provinciemedewerkers op dinsdag 25 februari staat dat de situatie toch ernstiger was dan die avond ervoor was ingeschat. "We hebben te maken met een gevaarlijke situatie (...) en sluiten het fietspad af!", aldus een medewerker van de afdeling Infrastructuur. En een collega schrijft: "Het gewicht van interne constructie van het geraamte met de koperen bedrading schat ik in op 8 - 10 ton. (...)Wij willen geen risico lopen."

De afsluiting van het fietspad op de Knardijk is op dinsdag inderdaad door de provincie in gang gezet. Enkele dagen later is de Tong van Lucifer zelf van de dijk gehaald.

Politieke discussie
Sindsdien is het de bedoeling om het beeld te repareren en terug te plaatsen. Maar over de kosten ervan en de plek waar het kunstwerk moet komen te staan, wordt al lange tijd gediscussieerd. Provinciale Staten moeten hierover een knoop doorhakken maar zijn nog in afwachting van een voorstel van gedeputeerde Michiel Rijsberman. Volgens een woordvoerder van de gedeputeerde wordt er nog aan het voorstel gewerkt en is het niet bekend wanneer dat naar de Staten gaat.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel